UE se pregătește să arunce 55 de milioane de doze de vaccinuri Covid

17 Feb 2022
UE se pregătește să arunce 55 de milioane de doze de vaccinuri Covid

Uniunea Europeană urmează să arunce 55 de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului până la sfârșitul lunii februarie, potrivit unui nou raport publicat de organizația People's Vaccine Alliance, din care face parte ONG-ul Oxfam.

 

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să distrugă cu 25 de milioane de doze de vaccin mai multe decât a dat Africii în acest an, a avertizat marți ONG-ul Oxfam.

Potrivit unui nou raport al People's Vaccine Alliance, UE urmează să arunce 55 de milioane de doze de vaccinuri Covid până la sfârșitul lunii februarie, cu mult mai mult decât cele 30 de milioane de doze pe care le-a dat Africii până acum în 2022.

„UE nu numai că continuă să blocheze propunerile de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor care ar permite producătorilor de pe continentul african să-și producă propriile vaccinuri împotriva Covid-19, dar și stochează milioane de doze a căror dată de expirare este stabilită pentru sfârşitul lunii”, avertizează organizaţia în ajunul întâlnirii liderilor africani şi europeni care va avea loc joi 17 februarie la summitul Uniunii Africane-Uniunea Europeană.

„În ciuda retoricii care descrie legăturile Europei cu Africa drept „privilegiate”, UE – care este acum cel mai mare exportator de vaccinuri din lume – a preferat să acorde prioritate vânzării vaccinurilor fabricate pe teritoriul ei la prețuri exorbitante către națiunile bogate”, a spus Oxfam.

Potrivit cifrelor transmise de organizație, doar 8% din exporturile sale de vaccinuri au mers pe continentul african. „Cifrele pentru Germania sunt și mai grăitoare: doar 1% din exporturile de vaccinuri de la BioNTech, compania farmaceutică germană din spatele vaccinului Pfizer, au mers în Africa”, denunță Oxfam.

Organizația mai susține că statele membre UE, conduse de Germania, blochează propunerile depuse de Africa de Sud și India la Organizația Mondială a Comerțului și susținute de Uniunea Africană și de peste 100 de țări, pentru o scutire de proprietate intelectuală care ar permite producția generică de vaccinuri, teste și tratamente anti-Covid.

Oxfam estimează că un sfert de milion de oameni au murit din cauza coronavirusului în Africa de la începutul anului, adică aproape 7.000 de persoane pe zi. Din cauza aprovizionării foarte scăzute în vaccinuri, doar 11% dintre oamenii de pe continent au primit primele două doze.

„Europa trebuie să înceteze să împiedice producătorii africani să-și facă propriile vaccinuri. Dacă există într-adevăr o relație privilegiată între cele două Uniuni, atunci UE nu ar pune interesele companiilor farmaceutice, care au realizat profituri de miliarde de dolari din pandemie, înaintea vieții africanilor”, conchide Anna Marriott, directorul Oxfam Health Advocacy.

Sursa: L'Avenir, RTBF

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră