Un sfert din beneficiile băncilor europene sunt plasate în paradisuri fiscale

28 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Un sfert din beneficiile băncilor europene sunt plasate în paradisuri fiscale

Um raport publicat luni de ONGul britanic Oxfam International şi de reţeaua Fair Finance Guide International, intitulat "Băncile în exil", In urma analizei efectuate pe datele furnizate de cele mai mari 20 de bănci europene reiese că ele practică mai departe evaziunea fiscală, scrie Bloomberg.

Concluzia raportului e clară. cele mai mari bănci europene abuzează de paradisurile fiscale. Un sfert dintre beneficiile declarate ale acestor instituţii sunt plasate în paradisuri fiscale.

Un bilanţ fără drept de apel detaliat în ultimul raport publicat de Oxfam. ONG-ul, împreună cu reţeaua Fair Finance Guide International, a ajuns la acest rezultat inedit după ce a analizat datele financiare ale respectivelor bănci, date accesibile graţie obligaţiei de transparenţă impusă de Uniunea Europeană în 2016 băncilor europene.

Cele mai mari 20 de instituţii bancare din Europa au pus astfel deoparte 25 de miliarde de euro. Bani plasaţi în Luxembourg, Hong-Kong sau în insulele anglo-normande.

Pentru a scăpa de Fisc s-au folosit toate metodele posibile: delocalizarea beneficiilor, facilitarea evaziunii fiscale a clienţilor lor şi chiar evitarea regulilor în vigoare. "Marile bănci europene operează într-o totală impunitate iar sistemul fiscal actual contribuie la concentrarea bogăţiilor în detrimentul celui mai mare număr de clienţi", constată Oxfam în raportul său.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră