Tratarea epilepsiei cu partituri de Mozart

11 Aug 2018 | scris de M.M
Tratarea epilepsiei cu partituri de Mozart

 A asculta muzică. Iată un mod agreabil şi se pare eficient de a ţine sub control epilepsia, studiat de o echipă de cercetători de la Centrul medical Wexner de la Univesitatea de Stat din Ohio (SUA).

Studiul a fost prezentat la al 123-lea Congres anual al Asociaţiei Americane de Psihologie, scrie revista Sciences et Avenir. Studiul evidenţiază modul foarte diferit în care muzica este tratată de creierul persoanelor suferinde de această hiperexcitabilitate a unor neuroni.

Cercetătorii au stabilit că majoritatea cazurilor de epilepsie au ca origine disfuncţii la nivelul lobului temproal. Or, sunetele, deci şi muzica, sunt tratate de cortexul auditiv, situat în partea superioară a lobului temporal.

Cercetătorii au mai observat proprietăţile terapeuticeale muzicii benefice pentru creierul a 21 de pacienţi afectaţi de epilepsie, monitorizaţi între septembrie 2012 şi mai 2014. Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele cu cele colectate de la persoane sănătoase.

Activitatea cerebrală a acestor două grupe de voluntari era supravegheată cu ajutorul electroencefalogramei (EFG), care permite înregistrarea grafică a diferenţelor de potenţial electric produse la nivelul scoarţei cerebrale.

De asemenea, cercetătorii au înregistrat undele cerebrale ale participanţilor care, după 10 minute de linişte, au ascultat fragmente din Sonata K448 pentru două piane de Mozart sau My Favorite Thigs de John Coltrane.

Medicamente

Rezultatul: nivelul activităţii cerebrale era mai ridicat la pacienţii epileptici când ascultau muzică.

Comparativ cu persoanele non-epileptice, undele înregistrate la epileptici aveau tendinţa de a se sincroniza mai bine cu muzica. „Am fost foarte surprinşi de descoperile noastre”, explică Christine Charyton, co-autor al studiului.

„Am plecat de la ipoteza că muzica şi liniştea erau tratate diferit de creier. Dar nu ştiam dacă funcţionază diferit sau similar la persoanele afectate de epilepsie. Experienţa a arătat că la persoanele cu epilepsia lobului temporal, receptivitatea cerebrală a muzicii era suficient de puternică pentru a o folosi la atenuarea crizelor. Cred că muzica ar putea fi folosită pentru a ajuta persoanele afectate de epilepsie, explică Christin Charyton, în prezentarea acestui studiu.

Totuşi, cercetătorii nu pledează pentru substituirea muzicii tratamentelor actuale administrate pentru atenuarea simptomelor. Ei sugerează, în schimb, că muzica ar putea fi folosită pentru completarea tratamentelor curente.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră