A murit Charles Aznavour. Lumea a mai pierdut o voce extraordinară (VIDEO)

01 Oct 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Charles Aznavour. Lumea a mai pierdut o voce extraordinară (VIDEO)

Greu de descris în cuvinte un om cât muzica însăşi. Marele, imensul Aznavour ne-a părăsit. Adevărat ambasador al culturii franceze şi cântăreţul cel mai cunoscut în afara graniţelor ţării, Aznavour revenise recent dintr-un turneu în Japonia, după ce fusese nevoit să-şi anuleze mai multe concerte în această vară din cauza unor probleme medicale.

Cântăreţul francez a încetat din viaţă în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 94 de ani, la domiciliul său din Alpilles (sudul Franţei), au anunţat luni agenţii de presă ai artistului.

Nu ne va mai face să plângem în sălie de concert, amintindu-ne de tinereţe şi de frumuseţea ei, cântând inegalabila "La Boheme".

 

Nu va mai rostogoli cuvintele aşa cum ştia numai el să o facă, dând o dulceaţă în plus limbii franceze, şi aşa regină.

Aznavour era apreciat pentru maniera sa de a spune poveşti şi pentru vocea caldă, care, deşi nu era considerată frumoasă, era plină de sensibilitate şi bogată în tonalităţi.

"Am exact tipul de voce care se mulează pe tipul de cântece pe care îl compun", a scris Aznavour în biografia sa.

Nu va mai lupta pentru Armenia, aşa cum numai el înţelegea activismul. Aznavour a plecat. Ne-a lăsat, efectiv, mai săraci. Cine ne va mai aminti de aniversări aşa cum o făcea el, cu a lui "Bon Anniversaire"?

 

În luna aprilie, artistul şi-a anulat concertul de la Sankt Petersburg, după ce a suferit o criză de lumbago, apoi în mai, Aznavour a renunţat la alte spectacole, din cauza unei fracturi de humerus, după o căzătură la domiciliu.

Artistul avea programat un concert la Bruxelles la 26 octombrie şi ar fi trebuit să participe în noiembrie şi decembrie la proiectul Seine musicale, în apropiere de Paris, apoi să plece într-un mini-turneu prin Franţa.

"Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este acelaşi lucru", spunea artistul, o manieră jucăuşă de a sfida povara anilor. Aznavour a cunoscut consacrarea artistică destul de târziu, la 36 de ani, la 12 decembrie 1960, la Alhambra.

Celebru pentru hituri precum ''La Bohčme'', ''La Mamma'' sau ''Emmenez-moi'', dar şi pentru activismul său pentru Armenia, a compus de asemenea melodii pentru unii dintre cei mai mari artişti francezi: Juliette Gréco, Gilbert Bécaud, Edith Piaf.

 

Aznavour a făcut, de asemenea, carieră în cinema, fiind prezent în circa 80 de filme, printre care ''Tirez sur le pianiste'', în regia lui François Truffaut, ''Le tambour'' în regia lui Volker Schlondorff sau ''Les fantomes du chapelier'', în regia lui Claude Chabrol.

Aznavour, pe numele său real Shahnour Varinag Aznavourian, s-a născut la Paris, la 22 mai 1924, din părinţi armeni. Cântăreţul a vândut peste 100 de milioane de discuri în 80 de ţări şi era deseori supranumit Frank Sinatra al Franţei.

Aznavour şi-a început cariera compunând pentru unii dintre marii artişti francezi ai anilor '40-'50, Piaf, Maurice Chevalier sau Charles Trenet.

Şi-a descoperit talentul de a scrie muzică în timp ce susţinea spectacole de cabaret împreună cu Pierre Roche, care îl acompania la pian.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Edith Piaf i-a remarcat pe cei doi muzicieni şi i-a luat cu ea într-un turneu în Statele Unite şi Canada, în timpul căruia Aznavour a compus unele dintre cele mai cunoscute melodii ale artistei.

În biografia sa ''Aznavour by Aznavour,'' artistul îşi aminteşte că, după ce o perioadă a încercat să facă pe grozavul împreună cu prietenii săi adolescenţi, a fost provocat într-o seară să urce pe scenă şi să cânte.

"Atunci am avut o revelaţie. Am observat că fetele mă priveau mai mult, cu ochii umezi şi cu admiraţie, decât atunci când făceam pe grozavul... Aveam doar 15 sau 16 ani, dar am înţeles", a povestit artistul.

Mulţumim pentru Muzică, Monsieur!

 

UPDATE

Personalităţi din lumea întreagă îi aduc omagii cântăreţului francez Charles Aznavour.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus că muzicianul francez "ne-a însoţit bucuriile şi tristeţile de-a lungul a trei generaţii". "Profund francez, deşi legat visceral de rădăcinile sale armene, recunoscut în lumea întreagă", a scris preşedintele pe contul său de Twitter.

Macron a mărturisit că îl invitase pe Aznavour la Summitul Francofoniei la care urmează să participe săptămâna viitoare în capitala Armeniei, Erevan, şi unde reputatul artist ar fi trebuit să cânte. "Împărtăşim cu poporul armean doliul poporului francez", a precizat preşedintele.

"Compoziţiile sale maestre, timbrul vocii şi strălucirea sa unică vor rămâne pentru mult timp în amintirea noastră", a adăugat preşedintele despre neobositul artist, care avea programate mai multe concerte în următoarele luni, primul fiind la 26 octombrie la Bruxelles.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a deplâns moartea cantautorului francez, prin decesul căruia "Europa a pierdut una dintre vocile sale cele mai frumoase".

"Era un bărbat al multor mesaje. Sunt foarte trist să aflu vestea morţii sale. El a inspirat o întreagă generaţie, promovând imaginea Franţei ca spaţiu al culturii internaţionale", a subliniat politicianul luxemburghez, potrivit EFE.

Timp de decenii, a adăugat acesta, şi "până la ultima sa suflare, acest mare artist plurivalent, cantautor şi actor, ne-a îmbogăţit vieţile".

"Nu am uitat nimic şi nu vom uita niciodată nimic de la uriaşul talent al acestei persoane care i-a însoţit pe europeni cu atâtea emoţii. Europa a pierdut una dintre vocile sale cele mai frumoase", a precizat oficialul european făcând o aluzie la celebrul cântec al artistului ''Je n'oublierai jamais''.

Moartea lui Aznavour este "o pierdere enormă pentru întreaga omenire", a spus şi premierul armean Nikol Pashinyan. "Este dificil de crezut că o persoană care a creat o adevărată epocă, care a creat o adevărată poveste - iubirea -, care şi-a slujit poporul, o persoană care a fermecat şi încălzit timp de 80 de ani inimile a zeci, sute de milioane de oameni, nu se mai află astăzi printre noi", a scris Pashinyan pe Facebook.

"Este o pierdere enormă pentru poporul armean, pentru poporul francez. Este o pierdere universală", a continuat Pashinyan. "A creat valori universale, iar aceste valori vor însoţi umanitatea alte secole de acum încolo", a adăugat acesta. "Este o veste tristă pentru ţara şi poporul nostru".

Actorul Alain Delon a declarat pentru AFP că este "distrus" de vestea morţii lui Charles Aznavour. "Sunt distrus. Sunt complet bulversat. Vestea morţii sale m-a lovit în plin. Îl iubesc pe omul acesta. Îl cunosc de la începutul carierei mele. Practic, am debutat împreună", a mărturisit Delon într-o declaraţie telefonică, precizând că nu doreşte să mai dea alte declaraţii presei pe acest subiect.

'''Charles a fost cel mai mare gigant al cântecului francez. De pe vremea mea, toţi au murit, Aznavour, Bécaud şi Trénet. Au făcut totul...", a adăugat actorul, în vârstă 82 de ani.

''Charles Aznavour s-a menţinut în vârf atât de mult timp. A murit în somn, fără să sufere. Este singurul lucru care mă consolează puţin'', a mai spus celebrul actor.

La rândul său, fosta actriţă Brigitte Bardot i-a adus un omagiu lui Charles Aznavour pe care l-a considerat "unul din ambasadorii talentului nostru în lume", într-un text trimis AFP, citat de agerpres.ro.

"A fost Asul nostru nemuritor. Asul poeţilor noştri. Asul cântecului francez. Asul popularităţii noastre. Asul ambasadorilor talentului nostru în lume. El va rămâne pe veci 'As...navour'", a scris Brigitte Bardot de la reşedinţa sa din Saint-Tropez (Var).

Aznavour, care după şapte decenii de carieră era una dintre vocile cele mai iubite ale Franţei, dar şi cel mai cunoscut cântăreţ francez în afara graniţelor ţării, a decedat la domiciliul său din sudul ţării, după ce se întorsese recent dintr-un turneu în Japonia.

Celebru pentru timbrul inconfundabil al vocii sale care i-a adus succesul pe marile scene muzicale franceze şi internaţionale, Aznavour a făcut, de asemenea, carieră în cinema, interpretând roluri în filmele unor mari regizori precum Jean Cocteau, Francois Truffaut sau Claude Chabrol.

Monument al culturii franceze, Charles Aznavour a fost unul dintre cei mai înflăcăraţi ambasadori ai diasporei armene, ţara de origine a părinţilor săi, cu care a ţinut strâns legătura de-a lungul întregii vieţi.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră