Tineri și chiar copii, cu boli reumatice, considerate afecțiuni ale bătrânilor!

11 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Tineri și chiar copii, cu boli reumatice, considerate afecțiuni ale bătrânilor!

Crește frecvența bolilor inflamatorii reumatice la tineri și chiar la copii, cu consecințe majore, avertizează specialiștii reumatologi.  

"Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane (3% din populație) ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică. (...) Totodată, frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și populației active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale", se precizează în comunicatul elaborat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor. 

Conform comunicatului, în România sunt aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

Durerea de spate de tip inflamator, progresivă, apărută chiar înainte de vârsta de 40 de ani, marchează debutul bolii. Potrivit specialiștilor, prezentarea la medic este esențială.

"Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopții și trezește bolnavul din somn, este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute. În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. (...) De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă", se arată în comunicat.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră