Studiu: legătura directă între poluare și noul coronavirus

25 Apr 2020 | scris de A.A.
Studiu: legătura directă între poluare și noul coronavirus

Coronavirusul a fost detectat pe particule de aer poluat de către cercetătorii care încearcă să determine dacă acestea pot fi purtate pe distanțe mari, dar şi dacă pot crește numărul de oameni infectați, relatează The Guardian.

Nivelul ridicat al poluării din aer este un factor esențial înrăspândirea coronavirusului, precizează studiul.

Datele prelevate din 66 de zone mari din Italia, Spania, Franța și Germania au arătat că 78% din decesele înregistrate au provenit din 5 regiuni, cele mai mari și mai poluate.

Cercetătorii au studiat nivelul dioxidului de azot din aer mai ales în zonele tranzitate frecvent de mașini diesel și au demonstrat că expunerea îndelungată a locuitorilor la un nivel ridicat al poluării afectează plămânii și în cazul infectării cu coronavirus, șansele de a se vindeca sunt minime.

Yaron Ogen cercetător în cadrul Universității Martin Luther din Germania a declarat că rezultatele obținute indică clar o legătură directă între gradul de poluare din aer și numărul mare de decese covid. ”Atunci când otrăvim mediul înconjurător ajungem să ne otrăvim și pe noi și când contractăm o boală gravă, sistemul nostru nu mai are forță să lupte cu infecția.”

”Studiul a demonstrat o legătură directă, nu una ocazională. Trebuie să verificăm legătura dintre orice altă afecțiune respiratorie preexistentă și gradul de îmbolnăvire cu noul virus”, adaugă Ogen.

Oamenii de ştiinţă italieni au folosit tehnici standard de a colecta mostre din aerul poluat în două zone din provincia Bergamo - una urbană şi una industrială, reuşind să idenfice o genă specifică COVID-19 în mai multe dintre mostre. O testare în orb şi una realizată la un laborator independent au confirmat prezenţa coronavirusului în particule.

78% din 4443 decese au fost descoperite în 4 zone din nordul Italiei unde s-au observat și cantități foarte mari de dioxid de carbon, iar condițiile de circulație a aerului a dus la o împrăștiere rapidă.

Leonardo Setti de la Universitatea din Bologna, care a coordonat studiul, a spus că este important de ştiut dacă virusul poate fi purtat pe distanțe mari de către particulele de aer poluat.

Două alte cercetări au sugerat că particulele de aer poluat ar putea ajuta răspândirea coronavirusului pe distanțe mari.

O analiză statistică a echipei lui Setti a arătat că nivelurile ridicate ale particulelor de aer poluat ar putea explica ratele înalte ale infecţiilor în anumite părţi din nordul italiei înainte de carantinarea ţării, regiunea fiind printre cele mai poluate din Europa.

Analizele echipei de cercetători nu au fost încă revizuite academic, însă experţii au admis că ipoteza este una plauzibilă şi că merită cercetată.

Potențialul rol al particulelor din aerul poluat este legat de o problemă mai mare cu privire la modul de transmitere a virusului. Picături mari de salivă rezultate din tusea şi strănutul oamenilor infectaţi cad la un metru sau doi. Însă stropii de dimensiuni mai mici, de exemplu sub cinci microni în diametru, pot rezista în aer de la minute la ore şi pot parcurge distanţe mai mari.

Experții nu sunt siguri dacă aceste picături pot provoca infecții cu coronavirus, deși se cunoaşte faptul că coronavirusul SARS din 2003 s-a răspândit prin aer şi că şi noul coronavirus rezistă ore în stropi fini de salivă.

Cu toate acestea, ercetătorii spun că importața potențialul transmiterii infecției prin intermediul acestor picături fine, dar și posibilitatea răspândirii prin particulele de aer poluat sunt ipoteze ce nu trebuie excluse, precizează The Guardian.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră