Studiu: Din a 11-a zi de boală, pacienții pozitivi la noul coronavirus nu mai transmit infecția

26 Mai 2020 | scris de A.A.
Studiu: Din a 11-a zi de boală, pacienții pozitivi la noul coronavirus nu mai transmit infecția

Pacienții testați pozitiv la noul coronavirus nu mai  transmit infecția din a 11-a zi de boală, chiar dacă testele lor sunt în continuare pozitive, anunță un grup de experți în boli infecțioase, conform Evening Standard.

Studiul, publicat de Institutul Național de Boli Infecțioase din Singapore și Universitatea de Medicină, a mai arătat că oamenii devin contagioși cu două zile înainte de a manifesta primele semne ale bolii.

Pacienții pot transmite boala foarte ușor în perioada apariției primelor semne ale virusului și până la maxim 7-10 zile de la declanșarea bolii.

Cercetătorii au observat că din a unsprezecea zi a bolii, ”virusul nu a mai putut fi izolat și nici cultivat în laborator”.

Studiul se bazează pe un eșantion de 73 de pacienți din spitalele din capitală și a arătat că un nou test pozitiv nu înseamnă că acel pacient este la fel de contagios și poate transmite la fel de ușor boala în comunitate.

Cercetătorii au raportat că ”pe baza datelor studiate de la declanșarea pandemiei, perioada infecțioasă a pacienților simptomatici începe cu două zile înainte de a dezvolta semne evidente ale bolii, cum ar fi febra și tusea persistentă, până la maximum 7-10 zile de la primele simptome”.

Experții nu au putut replica virusul din probele extrase de la pacienți după maxim două săptămâni de la internare, chiar dacă testele unora dintre ei erau în continuare pozitive.

Noile descoperiri ar putea avea un impact major asupra măsurilor de tratare a pacienților, iar medicii ar putea externa mult mai repede oamenii, astfel presiunea asupra sistemului medical ar fi mult redusă.

Menținerea ratei de infecțiozitate cât mai jos posibil - aceasta este deviza luptei contra noului coronavirus, atât timp cât nu există un vaccin și nici un medicament clar eficient împotriva virusului. Încetinirea vizează evitarea supraîncărcării sistemelor de sănătate și a spitalelor și chiar prăbușirea lor - cum a fost cazul în unele zone din țări precum Italia, Spania și SUA.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră