Societatea Română de Pneumologie: Aproximativ un milion de români sunt diagnosticați cu astm

17 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Societatea Română de Pneumologie: Aproximativ  un milion de români sunt diagnosticați cu astm

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000-1.000.000 pacienți diagnosticați cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populație. Conform unui document al Societății Europene de Pneumologie, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de astm sever. 
Testare gratuită
Ediția 2017 a campaniei de informare și educare „Astmul poate fi controlat. Tu poți avea astm. Astmul nu te are pe tine.”, organizată de Societatea Română de Pneumologie, se desfășoară în perioada 15-28 mai. 
În week-end-ul 27-28 mai, între orele 9.00-17.00, în Parcul Tineretului din București, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor, vor avea loc testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor pulmonare (spirometrii). 
Este esențial ca oamenii să fie informați constant, astfel încât să cunoască riscurile la care se supun pe de o parte, și cum să-și țină boala sub control pe de altă parte. Pentru cei care nu au fost încă diagnosticați, dar au simptome respiratorii sugestive pentru astm, sunt alergici ori au rude care au fost diagnosticate cu astm, campaniile de informare și educare pot face diferența dintre o viață bună și una în suferință. 

Astmul poate fi controlat
Conform celui mai recent studiu al Societății Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de severă, încât nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru că pacienții încă nu știu că pot duce o viață normală dacă își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc. 
Dacă unii factori de risc nu pot fi controlați (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decât bărbații – sau istoricul familial de alergii sau astm bronșic – frecvent, persoanele cu astm bronșic au rude care se confruntă cu aceeași afecțiune sau sunt alergice), există un număr de factori de risc care pot fi controlat și care, deci, ar putea fi evitați astfel încât să le îmbunătățească pacienților calitatea vieții. 
Cei mai importanți factori de risc care pot fi controlați:
-    fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm ani apar la fumători;
-    factorii de mediu: astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă; 
-    praful: expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronsic;
-    gândacii: s-a demonstrat că oamenii ce care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți.

Astmul, o boală nevindecabilă, dar pacienții au șanse să aibă o viață normală

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii și se manifestă printr-o hiper-reactivitate bronșică. Aceasta facilitează apariția unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, în special noaptea și dimineața devreme. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple. 
Cifre 
- Costul total anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde Euro.
- În fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu / școală din cauza unei spitalizări / tratament de urgență pentru astm;
- Absenteismul ajunge, în medie, la 7 zile/an/pacient;
- La 1 pacient din 5, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze;
- Conform raportului NRAD, care a investigat circumstanțele de deces la pacienții cu astm din Marea Britanie,  57% nu aveau tratament recomandat de un medic specialist pneumolog;

Conform aceluiași studiu, 45% dintre pacienți au decedat fără să solicite asistență medicală sau înainte de tratamentul de urgență.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră