În acest weekend, în Parcul Tineretului, poţi afla câţi ani au plămânii tăi!

15 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
În acest weekend, în Parcul Tineretului, poţi afla câţi ani au plămânii tăi!
Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt tusea cronică, producția cronică de spută (flegmă), șuierarea, gâfâitul, senzația de sufocare (dispnee), instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă.
Comparativ cu femeile, bărbații sunt mai expuşi riscului de BPOC, conform unui studiu realizat în România pe un eșantion de 10.000 de români diagnosticați cu BPOC.
Un studiu realizat în anul 2012 de către Societatea Română de Pneumologie și Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, la care au participat aproape 10.000 de români diagnosticați cu BPOC, a evidențiat că majoritatea pacienților nu sunt conștienți de severitatea bolii. Mai mult, vizitele la medicul specialist și spirometriile (testările pentru depistarea BPOC) se realizează încă într-un număr foarte mic. 
 
În lipsa tratamentului, pacienții cu BPOC întâmpină, treptat, dificultăți în respirație sau au senzația de sufocare pronunțată în timpul unor activități zilnice: când se spală sau se îmbracă dimineața, când se plimbă sau când urcă scările. 
Din păcate, multe persoane consultă medicul când BPOC s-a instalat. Persoanele cu risc pentru BPOC au următorul profil: vârsta de peste 40 ani; fumătoarw, exfumătoare; expunere îndelungată la alte tipuri de fum: pulberi, poluare, noxe; manifestări/simptome specifice BPOC: tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă) (tusea matinală a “fumătorului”), dispnee (senzaţia de lipsă de aer). 
Boala poate fi tratată dacă este depistată din timp, de aceea, spirometria este esențială încă de la primele simptome. 
 
Spirometrie, 19-20 noiembrie, Parcul Tineretului
O ocazie bună de a face o spirometrie o oferă Societatea Română de Pneumologie (SRP) în cadrul celei de-a opta ediţii a campaniei sale, „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”
„În România sunt încă foarte multe persoane nediagnosticate cu BPOC, sunt mulți oameni care confundă boala cu bătrânețea. De aceea, mă bucur că reușim și în acest an să facem testări gratuite pentru depistarea BPOC. Așadar, îi așteptăm în weekendul 19-20 noiembrie, la cortul special amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Şincai, în intervalul orar 9-17, pe toți cei care vor să afle ce vârstă au plămânii lor. De asemenea, îi îndemn pe toți românii care fumează, tușesc și nu rezistă la efort să intre pe www.desprebpoc.ro, unde vor găsi toate informațiile de care au nevoie în articole scrise sau verificate de medicii specialiști.”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele SRP. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră