Medicii, în alertă maximă! Suspiciune de meningită virală la Constanţa

11 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Medicii, în alertă maximă! Suspiciune de meningită virală la Constanţa

Pentru confirmarea diagnosticului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au anunțat că au fost prelevat probe și trimise la Institutul Cantacuzino.

Potrivit reprezentanților DSP Constanța, de la începutul acestei luni au fost înregistrate 14 suspiciuni de meningită virală la elevi din Constanța, dar până în prezent niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat.

"În perioada 1 - 9 octombrie au fost înregistrate 14 suspiciuni de meningită virală la elevi. Au fost prelevate probe ce au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino. Până la primirea rezultatelor am recomandat scoaterea lor din colectivitate”, precizează Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Ce este meninginta

Meningita este o inflamație a meningelui de etiologie variată (bacteriană, virală, fungică, etc.).

Meningita bacteriană se instalează brusc și este însoțită de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresantă și chinuitoare, somnolență, vărsături. Progresiv, starea generală se agravează, pacientul devine comatos și apar crizele de convulsii. La sugari, tabloul clinic se instalează rapid, fiind oarecum diferit față de alte vârste: modificări ale stării generale cu perioade de somnolență alternând cu agitație extremă (plâns inconsolabil), vărsături, febră sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii. În fața unei infecții severe, care are o rată semnificativă de mortalitate și morbiditate, se impune intensificarea măsurilor de prevenție.

Cea mai eficientă modalitate de a preveni meningita bacteriană este imunizarea prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât copiii, în primii 5 ani de viață, nu dispun de o apărare antiinfecțioasă solidă.

Meningita virală este mai puțin gravă. De cele mai multe ori, pacienții se recuperează complet. În schimb, meningita cauzată de bacterii poate determina infecții severe, cu complicații majore sau chiar deces.

Bacteriile care cauzează meningita sunt: Neisseria meningitidis — meningococul; Streptococcus pneumoniae — pneumococul; Haemophilus influenzae, tipul b (Hib); Eschericia coli (E. Coli), prezentă la nou-născuți; Streptococcus agalactiae B, (Group B Strep or GBS), prezent la nou-născuți; Listeria monocytogenes, prezent la nou-născuți sau la persoanele cu imunitate scăzută; Mycobacteria tuberculosis (Tuberculosis or TB), mai ales în țările în care tuberculoza este frecventă.

Cele mai periculoase bacterii sunt: meningococul, pneumococul și Haemophilus influenzae. Neisseria meningitidis (meningococul) este o bacterie care se transmite pe cale aerogenă (picături de salivă) și care se cantonează la nivelul mucoasei nazofaringiene.

De aici, în anumite circumstanțe, se propagă mai departe infectând plămânii, pleura, urechea internă sau meningele. Streptococul pneumoniae (pneumicocul) este o bacterie localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenți patogeni infecțioși la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om. Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie care se găsește și la oamenii sănătoși, la nivelul nasului și al gâtului.

Doar în condiții speciale bacteria Hib devine patogenă (sistem imun imatur sau afectat) și provoacă infecții foarte grave, cum este meningita. Un procent de 2-5% din populație reprezintă purtători sănătoși de HIb.

Vaccinul are rolul de a imuniza organismul înainte de expunerea la aceste bacterii. Meningococemia severă este una dintre cele mai fulminante infecții cunoscute în practica medicală.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât, conform avertismentelor Organizației Mondiale a Sănătății, există o rezistență din ce în ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice cu antibiotice.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră