Comisia Europeană organizează un teledon pentru a strânge fonduri necesare dezvoltării unui vaccin

01 Mai 2020 | scris de A.A.
Comisia Europeană organizează un teledon pentru a strânge fonduri necesare dezvoltării unui vaccin

Guverne, filantropi, şefi de companii şi celebrităţi sunt invitaţi să participe la o colectă mondială de fonduri ce va fi organizată luni la Bruxelles pentru descoperirea unui vaccin şi tratamente împotriva infectării cu noul coronavirus, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Organizatoare a acestui "maraton online", preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră să obţină 7,5 miliarde de euro, adică 8 miliarde de dolari, au anunţat joi colaboratorii săi.

Dar aceasta nu va fi decât "o sumă de plecare", căci "mult mai mulţi bani vor fi necesari" pentru realizarea demersului respectiv, avertizează oficialii de la Bruxelles.

Ursula von der Leyen se bazează pe sprijinul fundaţiei Bill&Melinda Gates, care va juca un rol important în această strângere de fonduri. Miliardarul şi filantropul american pledează pentru o mobilizare generală a cadrelor medicale, cercetătorilor şi guvernanţilor.

Preşedinta Comisiei şi-a înmulţit apelurile pentru a încerca să-i convingă pe liderii lumii întregi că în faţa pandemiei forţa provine din unirea tuturor. "Ea petrece mult timp la telefon", mărturisesc colaboratori ai săi.

"Victoria asupra coronavirusului cere un răspuns mondial şi acţiuni susţinute pe numeroase fronturi", explică Ursula von der Leyen.

"Trebuie să dezvoltăm un vaccin, să-l producem şi să-l răspândim în toate colţurile lumii. Şi trebuie să-l facem disponibil la preţuri abordabile", a pledat ea.

Un vaccin este "cea mai bună şansă colectivă a noastră de a învinge virusul", susţine ea. Ursula von der Leyen şi-a exprimat speranţa ca un vaccin să fie pus la punct până în toamnă.

Din cele 7,5 miliarde de euro pe care se contează, 4 miliarde sunt destinate dezvoltării unui vaccin, 2 miliarde tratamentelor şi 1,5 miliarde fabricării testelor, a indicat Comisia.

"Trebuie evitată fragmentarea eforturilor", susţin colaboratorii săi. "Un singur obiectiv, un singur acoperiş", susţin ei. Căci o cursă mondială s-a angajat pentru dezvoltarea unui vaccin. Interesele în joc sunt enorme şi giganţii industriei farmaceutice sunt deja în competiţie.

Finanţările se dispersează - Comisia a angajat sute de milioane de euro în cercetare - şi competiţia se anunţă dură. SUA au încercat astfel să cumpere CureVac, o societate biofarmaceutică germană care beneficiază de finanţări europene, după anunţul acesteia că lucrează la o "tehnologie promiţătoare pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului".

Alte stiri din Externe

Ultima oră