Răceală, bronșită, gripă, sinuzită... atenție la infarct!

08 Feb 2018 | scris de Magda Marincovici
Răceală, bronșită, gripă, sinuzită... atenție la infarct!

Răceala, bronșită, gripă, sinuzită..., o infecție respiratorie mărește sensibil riscul de criză cardiacă în sezonul rece. Studiul, prezentat de Internal Medicine Journal, a fost realizat pe pacienți spitalizați din cauza infarctului miocardic, care au răspuns la un set de întrebări privitoare la existența simptomelor respiratorii înainte de evenimentul cardiac. 

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au constatat că 17% dintre subiecți au raportat o infecție respiratorie în săptămâna care a precedat infarctul și 21%, într-o perioadă de 7 până la 35 de zile. Este vorba de simptome legate de răceală, faringită, sinuzită, bronșită, gripă, pneumonie... 

După analiza datelor adunate, s-a evidențiat că riscul de a suferi de infarct la scurt timp după o infecție respiratorie este de 17 ori mai mare, comparativ cu absența acestei infecții. Acest risc scade progresiv o dată cu trecerea timpului. De asemenea, riscul este mai mic, atunci când infecția vizează căile respiratorii superioare și în cazul pacienților care folosesc medicamente pentru inimă.

”Autorii acestui studiu insistă asupra importanței măsurilor de prevenție (în special vaccinarea contra gripei și pneumoniei) și pe necesitatea de a nu se neglija semnele unui posibil infarct după o infecție respiratorie”, scrie Le Quotidien du Medecin, citat de passionsante.be.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră