OMS: Anual, între 2 și 3 milioane de decese pot fi evitate cu ajutorul vaccinării

18 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Anual, între 2 și 3 milioane de decese pot fi evitate cu ajutorul vaccinării

În lume, în 2016, un copil din zece nu a beneficiat de niciun vaccin și este în pericol de a face difterie, tetanos sau tuse convulsivă, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, transmite AFP.

Studiul, realizat împreună cu UNICEF, arată că 12,9 milioane de copii, dintr-un total de 116,5 milioane nu sunt vaccinați și în plus  aproximativ 6,6 milioane de copii au primit numai o singură doză de vaccin din cele trei necesare pentru a fi protejați.

Vaccinarea permite evitarea între 2 și 3 milioane de decese în fiecare an de difterie, tetanos, tuse convulsivă și rujeolă, subliniază OMS și UNICEF.

Potrivit ultimelor statistici, 130 de state membre ale OMS au reușit, anul trecut, să aibă o acoperire vaccinală de cel puțin 90% pentru difterie, tetanos și tuse convulsivă. Dar 8 țări au încă un nivel al vaccinării sub 50%: Republica Centrafricană, Ciad, Guineea Ecuatorială, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Siria și Ucraina.

Din 2010, nivelul de vaccinare la copii bate pasul pe loc la 86%, sub obiectivul de 90% fixat de OMS.

Majoritatea copiilor care nu sunt imunizați sunt cei care ”scapă” sistemelor de sănătate, subliniază dr. Jean-Marie Okwo-Bele, director pentru imunizare și vaccinuri în cadrul OMS. Aproape sigur, acești copii nu beneficiat de niciun serviciu medical de bază. Mai mult de jumătate din populația globului trăiește în zone urbane, în special în Africa și Asia. Sunt ”săracii din mediul urban”, care reprezintă grupul cel mai expus la imunizare parțială sau la lipsa totală a imunizării, precizează în studiul OMS.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră