Dr. Rodica Tănăsescu: Pacienții cu infarct sunt ”sfinți” în primul an de la eveniment, apoi uită de medic și medicamente!

19 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Rodica Tănăsescu: Pacienții cu infarct sunt ”sfinți” în primul an de la eveniment, apoi uită de medic și medicamente!

Pentru prevenirea bolilor cardiace și a complicațiilor acestora este necesar ca, în general, oamenii să vină la medic periodic, dar în mod special pacienții care au suferit un infarct, avertizează dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF). 

"Oamenii să știe că trebuie să vină la medic nu numai atunci când inima îi bate pe umăr și le spune că ceva nu este în ordine, ci și înainte de a se întâmpla aceste lucruri. Pacienții trebuie să înțeleagă că trebuie să meargă la medic, să învețe despre ceea ce își dorește inima lor, să își controleze boala și împreună să putem să avem rezultate", spune dr. Rodica Tănăsescu.

Din păcate, realitatea de la cabinetul dr. Tănăsescu arată că, în primul an, după ce au suferit un infarct,  mulți pacienți sunt ”sfinți”, în sensul că respectă medicația și recomandările medicilor. Dar, treptat, uită să mai consulte medicul, renunță la medicamente sau nu le mai iau așa cum li s-a prescris. 

Doctorul Rodica Tănăsescu subliniază apăsat că prima grijă a pacientului care a suferit un infarct este să evite repetarea acestui eveniment. 
"Sperăm ca împreună cu cei care decid soarta României să facem un proiect care să înceapă simplu cu campanii media (...) E minunat că se spune 'reduceți cantitatea de sare, zahăr și grăsimi', dar e departe de a fi suficient. Avem nevoie de mai multă educație și prima noastră provocare este aceasta. Avem nevoie ca oamenii să trăiască mai mult, dar să trăiască mai bine. Un om care a suferit un infarct trebuie, în primul rând, să aibă grijă să nu se mai repete evenimentul", precizează dr. Rodica Tănăsescu.

Campania ”Câte vieți are inima ta?”

În acest sens, este nevoie de o strategie, de programe de educație, de un mecanism de monitorizare a pacienților cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct. 
"Sistemul de sănătate din România are o acută nevoie de echilibru între palierele de îngrijire a oamenilor, de o adevărată strategie pe termen mediu și lung, are nevoie de programe de educație, de creștere a aderenței la tratament, de depistarea precoce a bolilor, de colaborarea între specialități, de un mecanism integrat de monitorizare a pacienților cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct”. 

Pentru a atrage atenția asupra tuturor acestor probleme, dr. Tănăsescu a anunțat lansarea  campaniei ”Câte vieți are inima ta?'” prin care oamenii să conștientizeze șansa pe care o avem de a evita suferințe, invalidități și decese datorate acestor boli", spune dr. Rodica Tănăsescu. 

Potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, în țara noastră, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct și unul din zece pacienți nu supraviețuiește. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră