Artera radială, un indicator prețios al riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral

25 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Artera radială, un indicator prețios al riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral

Artera radială, care alimentează mâna cu sânge și  permite luarea pulsului, ar putea fi un indicator simplu și fiabil al riscului cardiovascular (infarct) și cerebral (accident vascular cerebral), transmite site-ul passionsante.be.

Ateroscleroza (obturarea arterială progresivă) reprezintă un factor major de accident (cardio)vascular. Acest proces poate afecta mai grav un segment de vas de sânge, dar și ansamblul rețelei arteriale. În aceste condiții, este esențială evaluarea gradului de evoluție a aterosclerozei, în special în arterele cele mai sensibile, cele unde obturarea poate avea consecințe dramatice. Precedentele cercetări au folosit ultrasunete (ecografie) pentru a evalua situația. 

O echipă de la New York Institute of Technology a explorat axa histopatologică pentru a determina cu o mai mare precizie caracteristicile aterosclerozei. Cercetătorii au examinat mai multe segmente de artere la persoane decedate: arterele centrale (inimă, non-palpabile), artere periferice și arterele carotide (gât, spre creier). 

Cercetătorii au observat o legătură între afectarea arterei coronare stângi și cea a carotidelor, a vaselor de sânge cunoscute pentru implicarea lor în infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Remarcabil este faptul că, de asemenea, este o legătură între afectarea acestor artere majore și cea a arterei radiale, situată în antebraț, care alimentează mâna cu sânge. Așadar, evaluarea gradului de evoluție a aterosclerozei în artera radială ar putea să reprezinte un indicator prețios al riscului (cardio)vascular, cu avantajul că această arteră este foarte simplu de investigat ecografic

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră