Profesorul Didier Raoult, promotorul hidroxiclorochinei, vizat de o plângere la Ordinul medicilor din Franţa

05 Sep 2020 | scris de A.V.
Profesorul Didier Raoult, promotorul hidroxiclorochinei, vizat de o plângere la Ordinul medicilor din Franţa

Stirea nu a fost făcută publică decât acum de ziarul Le Figaro dar ea datează din luna iunie. Atunci, Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză (SPILF) a depus o plângere contra controversatului profesor Didier Raoult, promotorul utilizării hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de Covid-19.

Plângerea contra mediaticului profesor de medicină din Marsilia fost depusă la Ordinul medicilor. Sancţiunile variază de la un simplu avertisment la radierea definitivă din Ordinul medicilor, relatează corespondentul RFI la Paris, Vasile Damian.

Societatea de patologie infecţioasă, care reuneşte peste 500 de specialişti în boli infecţioase, îi reproşează profesorului microbiolog Didier Raoult că ar fi încălcat 9 articole din codul de deontologie medicală.

Printre ele, să cităm promovarea unui tratament care nu şi-a demonstrat eficacitatea, difuzarea de informaţii false publicului, grave lipsuri faţă de confraţi, realizarea unor teste clinice ale căror legalitate mai trebuie demonstrată, şamd. Argumentarul pe care l-a putut citi ziaristul de la Figaro se întinde pe nu mai puţin de 6 pagini.

Specialiştii denunţă în primul rând promovarea pe care Raoult a făcut-o de 6 luni încoace - şi o mai face şi azi - hidroxiclorochinei.

Didier Raoult a prescris-o în mod deliberat, adesea asociată cu antibioticul azitromicină, fără ca vreun studiu precis să fi stabilit eficienţa acestui lucru. In plus, prescrierile s-au făcut contrar recomandărilor autorităţilor sanitare, mai notează specialiştii. Trebuie precizat că eficacitatea acestui tratament nu a fost încă demonstrată, contrar a ceea ce spune Didier Raoult iar studiile cele mai serioase tind să arate că el este ineficient. 

Ce i se poate întâmpla de acum încolo mediaticului medic pletos din Marsilia?

Într-o primă etapă se va încerca o reconciliere între cele două părţi, Societatea de patologie infecţioasă şi profesorul Raoult. În cazul – foarte probabil – că aceasta eşuează, dosarul ajunge pe mâna camerei disciplinare regionale care este prezidată de un magistrat.

”Procedura durează în medie 10 luni şi în aproape 60% din cazuri, plângerile nu dau loc vreunei sancţiuni”, conchide Le Figaro, ziarul care a venit cu dezvăluirile privind plângerea contra lui Didier Raoult.

O serie de specialişti care au preferat să-şi păstrzeze anonimatul, afirmă de partea lor că ”e foarte puţin probabil ca cineva să-şi asume riscul să-l excludă pe Raoult din Ordinul medicilor. Totodată, această plângere nu-l va împiedica pe profesorul din Marsilia să-şi continue cruciada în favoarea hidroxiclorochinei. Ba dimpotrivă.”

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră