OMS: Tuberculoza, o amenințare pentru omenire!

13 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Tuberculoza, o amenințare pentru omenire!

Greg Elder consideră că acest raport are o evaluare nerealistă a ravagiilor pe care le face, la ora actuală, tuberculoza. ''Statele nu reușesc să diagnostice și să trateze milioane de oameni cu tuberculoză'', spune. Elder, iar ''guvernele lumii trebuie să scoată capul din nisip și să înțeleagă că tuberculoza nu este o maladie depozitată în anii 1800, ci o vedem și o tratăm zilnic în clinicile noastre și este o amenințare fatală pentru noi toți''.

În raportul anual al OMS privind combaterea tuberculozei se menționează că această boală foarte contagioasă de plămâni ucide, anual, mai mulți oameni comparativ cu HIV și malaria împreună.
OMS constată că s-au înregistrat slabe progrese în combaterea acestei boli și cere angajament politic curajos și sporirea finanțărilor în acest domeniu. Fără aceste lucruri omenirea va continua mai degrabă să fie martoră la evoluția epidemiei decât să o combată, atrage atenția OMS.

Progresul slab în combaterea tuberculozei este o tragedie pentru milioane de oameni care suferă de această maladie, a indicat directorul programului pentru tuberculoză din cadrul OMS, Mario Raviglione. Pentru a salva mai multe vieți acum, sunt necesare noi teste rapide, medicamente și modalități de regim.

La nivel mondial, în 2015, au fost estimate 10,4 milioane de noi cazuri de tuberculoză. În șase state (India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan și Africa de Sud) sunt 60% din totalul cazurilor. Anul trecut, aproximativ 1,8 milioane de oameni au murit de tuberculoză, dintre care 0,4% erau infectați și cu HIV.

Raportul arată că, deși la nivel mondial decesele cauzate de turbeculoză au scăzut cu 22%, totuși între 2000 și 2015, această boală se plasează printre cele zece cauze de deces.
Directorul general al OMS, Margaret Chan, a cerut să fie făcute eforturi mari pe scară largă sau țările vor continua să fie mereu în urma acestei maladii ucigașe.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră