Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Gripa nu e o joacă. Vaccinează-te! Gripa nu o să iasă din circulaţie diseară sau mâine dimineaţă!

05 Mar 2018 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Gripa nu e o joacă. Vaccinează-te! Gripa nu o să iasă din circulaţie diseară sau mâine dimineaţă!

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 79, transmite, luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), prof. dr. Adrian Streinu-Cercel insistând asupra necesității de a ne vaccina contra gripei.  

Ultima persoană care a decedat din cauza gripe avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinată antigripal.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani, din județul Prahova, confirmată cu virus gripal tip B, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal, anunță CNSCBT.

 ”Pe unii care au făcut gripă i-am văzut murind şi urât, adică cu imposibilitate de a respira, cu plămân artificial”

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, avertizează că, majoritatea persoanelor care se prezintă la ”Balș ”sunt pacienţi  cu diabet, cu BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă), cu hipertensiune arterială sau cu cardiopatie ischemică, cu accidente vasculare antecedente, cu obezitate şi, respectiv, femei gravide”. Majoritatea sunt persoane nevaccinate cu condiții medicale prexistente cu riscuri majore ”de a dezvolta forme severe de boală şi unii dintre ei să se şi prăpădească”, atrage atenția prof. dr. Streinu-Cercel. 

”Singura modalitate de intervenţie este vaccinarea. Şi acum. Gripa nu o să iasă din circulaţie diseară sau mâine dimineaţă. Ţineţi cont că are o perioadă de incubaţie foarte interesantă: între trei ore şi trei zile. Du-te şi te vaccinează! Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm. Restul sunt filosofii. Filosofia nu omoară, dar pe unii care au făcut gripă i-am văzut murind şi urât, adică cu imposibilitate de a respira, cu plămân artificial, adică nu e o joacă. Deci, vaccin", subliniază  prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră