Ziua şi decesul. Cum ne putem feri de gripă şi răceli

18 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Ziua şi decesul. Cum ne putem feri de gripă şi răceli

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi un nou deces din cauza gripei, după ce miercuri a fost consemnat primul din acest an. Ministerul Sănătăţii cere intensificarea activităţii de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.

Persoana decedată joi din cauza gripei este un tânăr de 15 ani din judeţul Sălaj. “A fost înregistrat un deces nou confirmat cu virus gripal, tip B: copil în vârstă de 15 ani, de sex masculin, din judeţul Sălaj, fără condiţii medicale pre-existente cunoscute, nevaccinat antigripal”, notează INSP.

Miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a anunţat primul deces confirmat cu virus gripal, tip B, în sezonul 2017 – 2018. Este vorba despre o femeie în vârstă de 69 de ani, din Bucureşti, având condiţii medicale pre-existente cunoscute, nevaccinată antigripal.

Ministerul Sănătății a cerut joi direcțiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Pentru sezonul 2017-2018, ministerul a achiziționat peste 1 milion de doze de vaccin gripal.

“Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

În săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018, au fost înregistrate 50 de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. ”Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă  să se prelungeasca până la primăvară”, a declarat Alexandru Rafila, Președintele Asociației Române de Microbiologie.

În campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii, sunt imunizate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide.

Cum puteţi preveni gripa şi răceala

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Consumaţi multe lichide - apă, în special! Menținerea hidratării atunci când sunteţi răcit este foarte importantă. Vă ajută la curăţarea organismului şi stimularea sistemul imunitar.

Asiguraţi-vă o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în vitamine şi minerale pentru a menţine sistemul imunitar puternic şi a îndepărta orice bacterie nedorită. Mâncați multe fructe și legume diferite, nu doar verzi.

Încercați să evitați aditivii și zahărul rafinat. Zahărul slăbește sistemul imunitar și nu are valoare nutritivă.

Deşi există un mit potrivit căruia alimentele fermentate nu sunt bune pentru dvs. deoarece nu conţin nutrienți, ele sunt totuşi recomandate deoarece păstrează sănătatea intestinală și sunt bogate în vitamina B.

Și, nu în ultimul rând, țineți cont cei trei S: mai puțin stres, mai mult somn și mai multă socializare! 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră