Primul Centru de Excelenţă în accidentul vascular cerebral din România, inaugurat la Târgu Mureş

05 Iun 2019 | scris de A.V.
Primul Centru de Excelenţă în accidentul vascular cerebral din România, inaugurat la Târgu Mureş

​Primul centru de excelență în stroke (tratarea accidentelor vasculare cerebrale) din România a fost inaugurat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu liderul mondial în tehnologie medicală.

“Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 judeţe, existenţa acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanţă, de top şi, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregatită pentru a gestiona situaţiile de urgenţă în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut”, a declarat Dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Centrul de Excelenţă în Stroke din Târgu Mureş este primul din România în care medicii vor folosi Softul Rapid, o platformă standardizată şi complet automatizată cu ajutorul căreia diagnosticul şi criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc în maxim 2 minute.

“Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, în 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situaţie reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zona din creier care nu este încă distrusă, este doar amorţită şi pe care, prin terapia pe care o iniţiem, putem să o salvăm. În acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după nişte criterii bine stabilite, de şansa unei revascularizări. Totodată, rapiditatea şi lipsa echivocului în gestionarea şi analiza acestor imagini face o abordare cât mai corectă şi eficientă a pacienţilor cu AVC”, a mai declarat sursa citată.

 "Noi nu vom putea numai să salvăm vieți, vom reda societății prin acest centru oameni valizi care să se întoarcă în câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenți, care depind de familiile lor și de asistența socială", afirmă, la rândul său, Raed Arafat, coordonatorul SMURD.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi, astfel, unic în România atat din punctul de vedere al tratării pacienţilor cu AVC, cât şi al echipei multidisciplinare care va prelua astfel de cazuri: "Alinierea României la standarde internaţionale, prin crearea acestui Centru de Excelenţă în Stroke, înseamnă o echipă multidisciplinară cu personal medical supraspecializat, care să poată să acţioneze în urgenţă, în timp util terapeutic, redând starea de bine a pacientului cu AVC acut. Înseamnă, de asemenea, o infrastructură cu o dotare materială, cu o aparatură performantă de ultima generaţie şi, nu în ultimul rând, înseamnă un registru unic în care pacienţii să fie incluşi, pentru a putea cuantifica beneficiul activităţii noastre şi necesitatea finanţării lor", a subliniat medicul Lucian Mărginean.

"Înfiinţarea primului Centru de Excelenta în Stroke în cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Târgu Mureş reprezintă o onoare deosebită, pentru că pune spitalul nostru pe harta medicinei europene, chiar a medicinei mondiale", spune, la rândul său, medicul Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. 

Centrul de Excelenţă în Stroke din Târgu Mureş va găzdui în luna iunie unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, sub forma unei manifestări ştiinţifice de amploare pentru neuroradiologii interventionişti, medici neurologi, anestezişti şi urgentisti, la care vor fi prezenţi profesorul Jacques Moret, părintele neuroradiologiei intervenţionale, şi profesorul Laurent Spelle, pentru a împărtăși din experienţa şi cazuistica lor.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră