ORICE cantitate de alcool afectează sănătatea creierului

11 Sep 2021 | scris de A.V.
ORICE cantitate de alcool afectează sănătatea creierului

Unul dintre cele mai ample studii privind alcoolul și efectele asupra creierului, ce a inclus 25.378 de paticipanți (cu vârsta 54.9±7.4  ani), a demonstrat faptul că orice cantitate de alcool ingerată este corelată cu afectarea sănătății creierului. 

Studiul cohort de tip observațional a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, folosind chestionare, testare cognitivă și rezonanță magnetică multimodală, scrie psihiatrie.org.

Conform corelării raportărilor consumului de alcool al participanților cu rezultatele imagistice efectuate prin intermediul RMN cranian s-a observat faptul că: cu cât volumul de alcool consumat săptâmânal este mai mare, cu atât densitatea materiei cenușie scade.  

S-a demonstrat o scadere cu până la 0.8% a volumului materiei cenușii. Alcoolul reprezintă factorul de risc individual ce are un efect negativ mai mare decât ceilalți factori de risc modificabili, cum ar fi fumatul sau Indicele de Masă Corporală (IMC), după cum afirmă autorii studiului.

De asemenea au fost observate asocieri negative între consumul de alcool și integritatea substanței albe, ce conține prelungirile neuronilor (axoni, dendrite) aflați în substanța cenușie.

Deși se considera că un consum moderat este protectiv, acest lucru nu este adevărat. Mai mult, cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul de afectare a structurii craniene crește. De asemenea, dacă pe lângă consumul zilnic de alcool, subiecții au avut asociat și un IMC crescut (fiind supraponderale sau obeze)  sau/și boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, efectul negativ al alcoolului asupra sănătății creierului a fost mai puternic.

Vin, bere sau băuturi spirtoase? Nu are importanță, spun cercetătorii. În acest studiu negăsindu-se vreo diferență între tipurile de alcool consumat și riscul asupra creierului. Sănătatea creierului va fi afectată indiferent de varietatea băuturii alcoolice.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră