Cinci beneficii uimitoare ale busuiocului pentru sănătate

11 Iun 2021 | scris de A.V.
Cinci beneficii uimitoare ale busuiocului pentru sănătate

Foarte parfumat, busuiocul însoțește multe feluri de mâncare, mai ales vara. Se foloseşte după gust pentru a da o aromă proaspătă şi rafinată salatelor, ciorbelor, sosurilor şi diferitelor preparate, dar prospețimea și aroma nu sunt singurele sale atuuri.

Dintre cele aproximativ 65 de specii din genul busuiocului (Ocimum), cel puțin șapte sunt cultivate ca plante culinare și medicinale.

Unele dintre ele erau deja folosite în Egipt, Grecia antică și Roma. În India, busuiocul este o plantă importantă pentru medicina ayuvedică. Busuiocul aparține familiei mentei (Lamiaceae) și este originar din regiunile tropicale din Africa, Asia și America de Sud.

Busuiocul (Ocimum basilicum) este utilizat ca plantă culinară în Europa şi este greu de imaginat o bucătărie ușoară și sănătoasă fără prezenţa sa. Numele speciei de busuioc provine din cuvântul grecesc basileus și înseamnă ”rege”, motiv pentru care busuiocul este adesea numit iarbă regală. Această plantă aromatică are multiple beneficii pentru corpul uman. Iată cinci dintre ele:

1. Busuiocul este bogat în antioxidanți – Aceste componente ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor. Astfel, această plantă are o acțiune anti-îmbătrânire.
2. Promovează digestia – Ingredientul celebrului pesto italian acționează și asupra sistemului digestiv. Ajută împotriva balonării, gazelor sau arsurilor la stomac. Antispastică, această plantă aromatica ușor de cultivat ameliorează, de asemenea, greața, vărsăturile și alte dureri abdominale.
3. Remediu împotriva oboselii – Se știe că frunzele de busuioc stimulează corpul. Astfel, ajută în lupta împotriva oboselii fizice și nervoase, ameliorează durerile de cap și migrenele. În caz de scădere a tonusului, depresie temporară sau stres, puteți infuza câteva frunze în apă clocotită timp de aproximativ zece minute.
4. Este un cocktail de vitamine – Busuiocul conține multe vitamine: A, C și K, esențiale pentru coagularea sângelui și pentru formarea oaselor. Această plantă iubitoare de căldură este, de asemenea, o sursă importantă de minerale, deoarece oferă fier, calciu, magneziu și potasiu.
5. Este antiinfecţios – Busuiocul are proprietăți antivirale şi întărește sistemul imunitar. Mestecarea frunzelor de busuioc sau gargară pot ajuta, de asemenea, la vindecarea unei afte, la combaterea plăcii dentare sau la ameliorarea gingivitei. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră