Omicron: Protectia booster-ului de la Moderna scade după 6 luni, spune compania

31 Ian 2022 | scris de M.N.
Omicron: Protectia booster-ului de la Moderna scade după 6 luni, spune compania

Într-o corespondență publicată în New England Journal of Medicine, oamenii de știință ai companiei Moderna au raportat rezultatele unui studiu care a implicat probe de sânge de la un număr mic de participanți vaccinați. Nivelurile de anticorpi generate de regimul principal de două doze de la Moderna au continuat să neutralizeze Omicron în testele de laborator, dar aceste niveluri au fost de 35 de ori mai mici împotriva Omicron decât SARS-CoV-2 original, împotriva căruia a fost conceput vaccinul.

O doză de booster a vaccinului Moderna – care este jumătate dintr-o doză din injectarea inițială – a crescut nivelurile de anticorpi la 20 de participanți la studiu de 20 de ori mai mari decât nivelurile generate după a doua doză de vaccin, restabilind astfel o parte din protecția slăbită. Oamenii de știință au testat, de asemenea, un rapel în aceeași doză cu cele două doze primare la alți 20 de voluntari, iar acel rapel a produs niveluri de anticorpi care au fost de cel puțin două ori mai mari decât cele generate de rapelul cu jumătate de doză. În prezent, însă, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat doar doza de rapel cu jumătate de doză a injecției Moderna, pe baza datelor dinainte de apariția Omicron.

Acești anticorpi împotriva Omicron au început să scadă după aproximativ șase luni, a raportat compania. După ce a atins un vârf la aproximativ o lună după rapel, nivelurile de anticorpi neutralizanți au scăzut de 6,3 ori; și mai îngrijorător, această scădere a avut loc mai repede decât declinul împotriva virusului original pe care l-a vizat vaccinul.

O astfel de scădere rapidă a protecției după stimularea cu vaccinul existent reprezintă un argument puternic pentru potențial stimulare cu o injecție specifică Omicron, pe care compania o studiază. Acest studiu va include 300 de persoane din 24 de site-uri din SUA  

Oamenii de știință de la Moderna evaluează, de asemenea, vaccinuri combinate, în care au pus împreună vaccinuri dezvoltate pentru diferite variante, inclusiv una care vizează virusul original și una care vizează Omicron. O astfel de abordare de tip cocktail poate oferi o protecție mai largă și mai durabilă împotriva COVID-19.

Sursa: Time

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră