O italiancă a preparat măsline umplute în timp ce suferea o operație pe creier

11 Iun 2020 | scris de Ion Cristoiu
O italiancă a preparat măsline umplute în timp ce suferea o operație pe creier Galerie foto (2)

În ulltimii ani, în timpul operațiilor pe creier, pacienții au fost îndrumați să cânte la vioară sau chitară sau să aibă alte îndeletniciri practice, dar niciunul nu a ales să gătească în timp ce suferea o operație complexă pe creier, precizează BBC.

O femeie din Italia în vârstă de 60 de ani a preparat măsline umplute și prăjite Ascolana (Olive all'ascolana) pe perioada îndepărtării unei tumori din zona lobului stâng al creierului.

Neurochirurgul care a efectuat operația de două ore și jumătate din spitalul Riuniti din Ancora a declarat că actul medical a decurs ”foarte bine”.

Pacienta sa a pregătit peste 90 de măsline umplute în doar o oră.

Efectuarea unor operații pe creier în timp ce pacienții sunt treji reprezintă o procedură din ce în ce mai folosită pentru a trata anumite probleme neurologice cum ar fi tumorile care afectează zone ale creierului responsabile cu vederea, mișcarea sau vorbirea curentă. Pentru a ajuta chirurgii să provoace deteriorări minime asupra țesutului sănătos, pacientului îi sunt adresate diverse întrebări sau este rugat să efectueze diverse activități pentru a-i urmări activitatea.

În condițiile în care lobul stâng controlează abilitatea de a vorbi, memoria și abilitățile motorii din partea dreaptă a corpului, neurochirurgul Roberto Trignani a declarat că metoda folosită i-a permis să ”monitorizeze pacientul în timp ce era supus unei intervenții chirurgicale pe creier, să se determine funcțiile cerebrale și să se poată calibra toate acțiunile”.

Pregătirea măslinelor Ascolane este destul de dificilă așa cum recunosc și italienii, dar pregătirea lor într-o sală de operații este extrem de rară.

Dr. Trignani a efectuat în jur de 60 de operații cu pacienți conștienți, unui alt pacient din Ancona cerându-i-se să vizioneze desene animate.

Însă pregătirea măslinelor Ascolane este mult mai complicată iar presa italiană a relatat că sala de operație a arătat ca o bucătărie în timpul procedurii.

În luna februarie, o pacientă operată la Spitalul King's College din Londra a cerut echipei medicale să i se permită să cânte la vioară în timpul înlăturării unei tumori.

Dagmar Turner, în vârstă de 53 de ani, a cântat la instrument pentru ca neurochirurgii să se asigure că nu îi este afectată partea creierului responsabilă de controlul mișcării mâinilor și a coordonării.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră