Marea Britanie: a fost demarat studiul primului tratament pe bază de canabis la nou născuți

28 Mai 2020 | scris de A.A.
Marea Britanie: a fost demarat studiul primului tratament pe bază de canabis la nou născuți

Primul tratament pe bază de canabis administrat nou născuților a fost administrat în cadrului unui studiu efectuat de medicii din Marea Britanie. Acesta ar trebui să înlăture posibilitatea de a dezvolta crize sau leziuni ale creierului la copiii născuți cu afecțiuni grave, precizează The Independent.

La doar câteva ore după nașterea prematură, Oscar Parodi a devenit primul bebeluș care va participa la studiu clinic din cadrul Spitalului Universitar Norfolk and Norwich, unitatea de terapie intensivă neonatală (Nicu).

Cercetătorii investighează posibilitatea ca acest tratament pe bază de canabis să amelioreze gradul leziunilor cerebrale ale copiiilor născuți cu encefalită hiproxi-ischemică (HIE). Aceasta apare în urma blocării circuitului dinspre placentă spre bebeluș, acesta fiind privat de oxigen și sânge.

Profesorul Paul Clarke, neonatolog în cadrul spitalului, a declarat că demararea studiului a fost primită cu entuziasm de întreaga echipă.

”Este pentru prima dată când acest tratament pe bază de canabis a fost testat intravenos pe un nou născut. Sperăm că-și va dovedi utilitatea în prevenția unor potențiale crize și va putea proteja creierul bebelușilor diagnosticați cu HIE”, declară profesorul.

Până în acest moment, doar doi bebeluși au fost incluși în studiu, iar administrarea tratamentului se face în paralel cu tratamentul HIE clasic hipotermic. Corpul nou născuților este răcit până ajunge la temperatura de 33,5C. După administrarea tratamentului, doctorii monitorizează cantitatea de medicament din sânge.

Oscar s-a născut prematur pe 11 martie, iar starea gravă în care se afla l-a trimis la unitatea de terapie intensivă. Mama sa, Chelsea Parodi a declarat că s-a consultat cu familia înainte de a se înscrie în studiu, dar a pus tot timpul pe primul plan binele băiețelului ei.

”Oscar și-a petrecut primele 9 zile la terapie intensivă unde a fost monitorizat 24 din 24 de ore. Starea lui s-a ameliorat foarte mult și sunt extrem de recunoscătoare doctorului Clarke și întregii echipe pentru tot ceea ce au realizat”, a spus Parodi.

”Am primit de fiecare dată sprijinul părințiilor în studiile noastre, iar gestul lor a fost complet altruist sperând să ajute și viitori pacienți. Principalul beneficiu al studiului pe care părinții îl apreciează este faptul că monitorizăm activitatea cerebrală cu cea mai nouă tehnică și putem descoperi imediat orice criză înainte de a începe să se manifeste.

Ca orice nou studiu, pot apărea și efecte secundare. Dar, din dorința de a le preveni, administrăm o doză infimă de tratament și monitorizăm în permanență evoluția pacientului”, a adăugat Clarke

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră