Cadrele medicale din Marea Britanie se implică în testarea hidroxiclorochinei

21 Mai 2020 | scris de A.A.
Cadrele medicale din Marea Britanie se implică în testarea hidroxiclorochinei

Cadrele medicale din Marea Britanie vor avea posibilitatea de a participa la un studiu clinic al medicamentului folosit în tratarea malariei, prezentat de Donald Trump ca ”the game changer”, precizează The Evening Standard.

Cadrele medicale din Brighton și Oxford vor putea participa în studiul de testare a efectelor clorochinei sau hidroxiclorochinei. Acest anunț vine la câteva zile după ce președintele american a fost asupru criticat de specialiști atunci când a declarat că ia acest medicament preventiv pentru a împiedica contractarea noului coronavirus.

Declarația lui Trump a generat temeri din partea specialiștilor că gestul său ar putea fi urmat de foarte mulți oameni și ar duce la dispariția tratamentului de pe piață, cu efecte devastatoare.

Studiul demarat de Marea Britanie se efectuează pe un eșantion de 40.000 de persoane, o parte dintre ei primind un tratament placebo pentru a determina cu exactitate eficiența hidroxiclorochinei.

Profesorul Sir Nicholas White, coordonatorul științific al proiectului, a declarat că încă nu s-a putut determina dacă există beneficii reale în lupta cu pandemia.

”Singura posibilitate de a cerceta efectele clorochinei e prin organizarea unui studiu pe pacienți aleși în mod aleator”, adaugă White.

Dr. Stephen Griffin, profesor în cadrul Universității de Medicină din Leeds, a declarat că gestul lui Trump este unul destul de riscant, deoarece nu s-au studiat potențiale efecte adverse pe persoanele sănătoase, dar va duce și la privarea celor care au nevoie de tratament de accesul la hidroxiclorochină.

Prețul tratamentului a crescut foarte mult în ultima perioadă și începe să nu mai fie accesibil pe piața liberă deoarece tot mai mulți oameni și-l administrează pentru a se proteja împotriva infectării cu COVID-19.

Cercetătorii au anunțat deja că există efecte adverse serioase iar certitudinea beneficiilor aduse în lupta cu boala nu a fost încă stabilită.

Coordonatorii studiului britanic au declarat că hidroxiclorochina ar putea reduce riscul de îmbolnăvire și astfel ar duce la evitarea unui al doilea val de pandemiei la nivel global.

Hidroxiclorochina este folosită pentru a reduce inflamațiile, durerile și umflăturile și este recomandată în tratarea bolilor reumatice.

Guvernul Marii Britanii a anunțat că acest tratament nu a fost încă testat, nu ar trebui să fie folosit la întâmplare și doar pacienților incluși în studiu li se va administra acest tratament până la noi rezultate.

Dacă momentan doar cadrele medicale din două spitale se pot înscrie, autoritățile planifică extinderea studiului în toate spitalele britanice până la sfârșitul lunii iulie.

Rezultatelor vor fi prezentate până la sfârșitul anului 2020.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră