În lume, în 2015, două boli au provocat decesul a 3,6 milioane de persoane!

17 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
În lume, în 2015, două boli au provocat decesul a 3,6 milioane de persoane!

În lume, în 2015, două boli respiratorii, astmul și bronhopneumonia cronică obstructivă (BPOC), au ucis 3,6 milioane de persoane, potrivit raportului Lancet Respiratory Medicine, publicat joi. Studiul, coordonat de Theo Vos, de la Institutul de evaluare a sănătății din cadrul Universității din Washington, analizează datele din 188 de țări pentru a estima numărul cazurilor de deces între 1990 și 2015. 

BPOC, a patra cauză de deces, în lume

BPOC se caracterizează printr-o obstrucție cronică a circulației aerului în interiorul plămânilor. Cauzele principale ale BPOC sunt tabagismul și poluarea aerului. Această boală a provocat decesul a aproximativ 3,2 milioane de persoane.

În lume, în 2015, BPOC este a patra cauză de deces, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, după bolilele cardiace (9 milioane), accidentele vasculare cerebrale (6 milioane) și infecțiile pulmonare (peste 3,2 milioane). Între 1990 și 2015, numărul total al deceselor provocate de BPOC a crescut cu aproximativ 12%, odată cu creșterea și îmbătrânirea populației.

Țările cu un număr foarte mare de persoane afectate de BPOC, în 2015, sunt Papua Noua-Guineea, India, Lesotho și Nepal, potrivit studiului.

Țările asiatice cu venituri mari au fost cele mai puțin afectate, precum și cele din Europa Centrală, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Europa de Vest și America Latină.

Potrivit studiului, 400.000 de persoane au decedat din cauza astmului. Această boală este de două ori mai frecventă comparativ cu BPOC.

Astmul și BPOC au beneficiat de mai puțină atenție comparativ cu alte boli non-transmisibile majore, cum sunt bolile cardiovasculare, cancerul sau diabetul, precizează profesorul Vos într-un comunicat.

Tabagismul

Profesorul doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, avertizează că 14% dintre românii cu vârste peste 40 de ani au boli obstructive : bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC), astm. 

« În zona bolilor obstructive (BPOC, astm ), ştim că, la ora actuală, avem în România 14% din persoanele peste 40 de ani care au această boală. Este o boală în creştere, unde trebuie folosite două tipuri de acţiuni : una de depistare prin campanii de spirometrie şi a doua este de bugetare şi de compensare 100% a medicaţiei pentru care am pledat, întrucât acest lucru asigură un tratament precoce şi de lungă durată. BPOC este o boală care, în 2020 va fi pe locul al treilea în rândul afecţiunilor în lume şi asta va veni şi în România pentru că este cuplată inerţial cu prevalenţa tabagismului », semnalează prof. dr. Florin Mihălţan. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră