Cardiologul Doina Dimulescu: Sfaturi pentru hipertensivi, la -20, -25 de grade Celsius

09 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Cardiologul Doina Dimulescu: Sfaturi pentru hipertensivi, la -20, -25 de grade Celsius

 

De aceea, am bătut la uşa cabinetului doamnei profesor doctor Doina Dimulescu, cardiolog, dar şi managerul Spitalului de Urgenţă Universitar Elias, pentru a ne da câteva sfaturi care să-i ajute pe hipertensivi să depăşească gerul fără complicaţii.

În mod special, hipertensivii au probleme în condiţiile scăderii alarmante a temperaturii aerului. Care este, de fapt, mecanismul care se declanşează la aceste persoane, în perioadele geroase?


Unul dintre mecanismele creşterii valorilor tensionale este reacţia fiziologică la frig, mai ales când frigul este excesiv, ca în această perioadă. Această reacţie presupune descărcarea unor substanţe, numite catecolamine care, prin natura lor, prin efectul lor fiziologic cresc tensiunea, un motiv în plus pentru ca pacienţii noştri să-şi monitorizeze mai bine valorile tensionale. La domiciliu, acest lucru este posibil pentru cine are un aparat de măsurare a tensiunii arteriale sau la medicul de familie.

Şi ce le recomandaţi?


Aceste persoane au nevoie de reajustarea dozelor de terapie antihipertensivă din momentul în care vremea se răceşte. Ajustarea dozelor trebuie făcută de un medic. Nu este cazul ca pacientul singur să facă acest lucru. Dacă pacientul îşi măsoară la domiciliu valorile tensionale şi constată că sub o medicaţie care, anterior, îi ţinea tensiunea la valori normale, dar acum ele au crescut la frig, la emoţii, la efort fizic etc., el trebuie să consulte medicul.


Cui trebuie să se adreseze: medicului cardiolog sau medicului de familie?


Boala hipertensivă poate fi îngrijită şi de medicul de familie, dacă nu este într-un stadiu complicat, o boală de coronare severă, cu un accident vascular în antecedent. Deci boala hipertensivă necomplicată poate fi îngrijită foarte bine de medicul de familie, care ştie ce să facă în privinţa medicaţiei.


Doamna profesor, vă rog să ne mai precizaţi care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale.


În cazul adultului până la vârsta de 80 de ani, tensiunea normală este sub 140/90 mmHg, 139/79. Valorile optime sunt 120/75. Se consideră că există hipertensiune arterială la peste 140/90 mmHg. Aceste măsurători trebuie făcute după ce pacientul stă 10-15 minute într-un fotoliu. Va face 2-3 măsurători la interval de câteva minute între ele, la ambele braţe. Este considerată valoarea tensională cea de la braţul cu tensiune mai mare. Pentru persoanele foarte în vârstă – 80, 90 de ani – valorile tensionale care trebuie considerate normale depăşesc uşor 140. Dar nu se recomandă scăderea valorilor tensionale sub 140, 145.


Ce trebuie să facă hipertensivul ca să-i fie bine?


Pacienţii care au patologii asociate, boală de coronare, care au avut, recent, un infarct, un accident vascular cerebral sau au o boală de artere periferice, vor evita să stea perioade lungi în frig. Pentru că frigul poate avea multiple efecte, printre care vasoconstricţia, care poate genera o reacţie anormală a organismului şi poate precipita evenimente cardiovasculare: înteţirea acceselor de angină pectorală, valori tensionale mai mari, claudicaţie intermitentă (crampe) în timpul mersului chiar la distanţă mică. De asemenea, pacienţii hipertensivi trebuie să fie extrem de atenţi la medicaţia pe care o mai iau în această perioadă şi care poate influenţa tensiunea arterială.

În legătură cu medicaţia, ce sfaturi le daţi hipertensivilor care pot răci în această perioadă şi iau unele medicamente?


Iarna, mulţi dintre hipertensivi folosesc ca medicaţie adjuvantă, în diverse infecţii virale de căi respiratorii superioare, antiinflamatoare nesteroidiene, comercializate fără prescripţie medicală, sau asociate cu substanţe vasoconstrictoare pentru mucoasele nazale de tipul efedrinei, care pot, de asemenea, determina creşteri ale tensiunii arteriale. Pacienţii trebuie să ştie că, dacă folosesc asemenea substanţe, trebuie să mănânce strict fără sare şi să ia aceste medicamente strict perioade foarte scurte , doar la recomandarea medicului de familie, cel puţin. Acestea sunt măsuri elementare pentru a evita complicaţii ale bolii hipertensive, în sezonul rece.

În privinţa regimului alimentar, în afară de renunţarea la sare, ce trebuie să mai respecte hipertensivul, mai ales în perioadele geroase?


Nu doar iarna, ci tot timpul anului, hipertensivul trebuie să aibă obligatoriu un regim hiposodat. Să aibă o hidratare bună. Să evite alcoolul. Deoarece, în cantitate mare, alcoolul are tendinţa de a creşte valorile tensionale şi să facă hipertensiunea refractară la tratament. Dar insist asupra dietei cu foarte puţină sare, deoarce alimentaţia românilor conţine, în general, cantităţi foarte mari de sare. Mulţi pacienţi au impresia că nu mănâncă sărat. Dar la o măsurătoare simplă se constată că aportul de sare este de peste 10 grame pe zi, în timp ce restricţia în hipertensiune este sub 5 grame în 24 de ore.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră