Care este cel mai sănătos regim alimentar?

06 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Care este cel mai sănătos regim alimentar?


Al şaselea an consecutiv, regimul DASH (dietary approaches to stop hypertension - regim alimentar anti-hpertensiune) este apreciat ca fiind cel mai bun.
Acest clasament este stabilit în fiecare an de revista americană US News & World Report. În acest an, un panel de experţi şi-au dat verdictul, după ce au analizat pe toate părţile nu mai puţin de 38 de regimuri, începând de la cele mai cunoscute până la cele care au o prezenţă foarte discretă în articolele cu această temă.
DASH s-a consacrat ca fiind cel mai sănătos regim la toate categoriile: pierderea în greutate, anti-diabet, alimentaţie sănătoasă, protejarea inimii etc. Adică, DASH este un regim benefic şi pentru protejarea sănătăţii, dar şi a greutăţii normale a corpului.

O farfurie DASH
Acest regim este recomandat pentru prevenţia şi lupta contra hipertensiunii arteriale, bazându-se în mod special pe legume, fructe şi cereale şi pe reducerea cantităţii de sare şi de alimente sărate din alimentaţie.
O farfurie de tipul DASH trebuie să conţină nutrienţi ca potasiu, proteine (ouă, peşte, carne de pasăre şi carne roşie) şi fibre, cruciale pentru a preveni şi a micşora hipertensiunea arterială. Va mai conţine fructe şi legume (cel puţin 4-5 zilnic), cereale şi lactate degresate. Şi, evident, fără solniţa de sare, pe masă.
Şi încă o recomandare: 2 litri de apă zilnic.

Persoanele care respectă regimul DASH vor avea un dublu câştig: vor elimina kilogramele de prisos şi îşi vor regla tensiunea arterială, ceea ce explică de ce regimul DASH a devenit un mod de viaţă pentru numeroşi americani, populaţie grav afectată de obezitate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră