Telefon, bani sau toaletă? Acestea sunt principalele focare de bacterii dintr-un avion

25 Apr 2018 | scris de Istvan Deak
Telefon, bani sau toaletă? Acestea sunt principalele focare de bacterii dintr-un avion

Toți cei care știu că viitoarea lor destinație este periculoasă din punct de vedere medical se protejează prin vaccinare, însă nu iau în considerare că aeroporturile și avioanele sunt focare de infecție prin numărul mare de pasageri și al circulației închise a aerului.

Travelmath a colectat 26 de probe din locuri diferite din patru avioane și trei aeroporturi din SUA și a ajuns la concluzii suprinzătoare.

Măsuțele din avion găzduiesc cei mai multe organisme microbiologice, mai exact 2155 de unități coloniale pe un țol pătrat (6,45 centimetri pătrați). Recomandarea specialiștilor este să evitați contactul direct al mâncării cu măsuța.

Pe locul al doilea se află distribuitoarele de apă din aeroport (1240 KbE), urmate de ventilatoarele de deasupra pasagerilor din avion (285 KbE). Pe patru sunt toaletele din avion, 265 KbE, față de 172 KbE, cât au în medie toaletele de acasă.

Centurile de siguranță ocupă poziția a cincea (230 KbE). Pe locul șase sunt clanțele de la ușile toaletor din aeroport (70 KbE).

Experții atrag atenția că nu este întotdeauna cazul despre bacterii periculoase, cum ar fi E.Coli, care provoacă stări de amețeală, leșin sau febră, ceea ce este rezultatul unei curățenii eficiente în toaletele din avion și aeroporturi.

În ceea ce privește scaunele din avion, centurile și ventilatoarele, acestea nu sunt curățate aproape deloc, în timp ce măsuța este curățată superficial abia la sfârșitul zilei.

Un motiv, susțin cercetătorii, este faptul că între procedurile de îmbarcare, timpul este mult prea scurt ca echipajul de zbor să se ocupe și de curățenie.

“Dacă îmbarcarea și debarecarea s-ar finaliza mai repede, echipajul ar avea timp de o curățenie rapidă și eficientă”, consideră Joseph Stromberg, autorul studiului.

Cercetătorii scot în evidență faptul că există focare de infecție mult mai mari, cum ar fi castronul de mâncare al câinelui/pisicii, care adăpostește 306.000 KbE, urmat de mingea de fotbal/tenis/baschet 19.000.

Telefonul mobil este la finalul clasamentului cu 27 KbE, în timp ce banii adăpostesc 5 unități coloniale pe țol pătrat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră