Interzicerea de laptopuri în cabinele avioanelor ar putea fi extinsă

06 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Interzicerea de laptopuri în cabinele avioanelor ar putea fi extinsă

Statele Unite ale Americii ar putea extinde la alte aeroporturi interdicția de a aduce laptopuri în cabinele avioanelor, a declarat miercuri secretarul american pentru securitate internă John Kelly, citat de lorientlejour.com.

Amenințarea de a provoca explozia unei bombe ascunse într-un laptop "este reală, și eu cred că ea devine tot mai reală", a declarat ministrul în timpul unei audieri în Senat. "Am putea lua măsuri într-un viitor nu atât de îndepărtat pentru a extinde numărul de aeroporturi unde se va aplica interdicția", a adăugat el.

Washingtonul a interzis aducerea de laptopuri și tablete în cabinele avioanelor care asigură zborurile a nouă companii aeriene de pe zece aeroporturi internaționale, invocând în susținerea acestei decizii riscul de atentate.

Cele opt țări ale căror companii și aeroporturi sunt vizate sunt toate aliate sau partenere ale SUA: Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe și Maroc.

Marea Britanie a luat măsuri similare, care se aplică avioanelor cu destinația sau provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia și Arabia Saudită.

Măsura adoptată de autorităţile britanice şi americane privind interzicerea laptopurilor şi tabletelor în bagajele de mână ale pasagerilor din anumite ţări ar fi fost provocată, parţial, de descoperirea de explozibil într-un iPad fals  - relatează The Observer. Informaţia, oferită de surse de securitate britanice, ar confirma un pont primit anterior de serviciile de informaţii.

Sursa de securitate britanică, citată de jurnaliştii de la The Observer, susţine că interdicţiile decise de Londra şi Washington sunt rezultatul unei serii de factori şi nu a unui singur eveniment. Chiar şi aşa, descoperirea de material explozibil într-o tabletă falsă ar fi confirmat informaţiile primite de agenţiile de informaţii referitoare la un nou mod de operare pe care l-ar fi găsit grupările teroriste. Mai multe detalii legate de planurile teroriste, ţara în care a fost găsită tableta respectivă sau gruparea teroristă care ar fi plănuit atentatul nu au fost făcute publice.

Cert este că Marea Britanie a interzis dispozitivele electronice de dimensiuni mai mari de 16 centimetri în bagajele de mână ale pasagerilor veniţi din şase ţări nord-africane şi din Orientul Mijlociu. Restricţii similare au fost adoptate şi de Statele Unite, pentru zborurile din opt ţări. 

Măsurile au fost criticate dur, atât de pasageri, cât şi de unele companii aeriene vizate, însă, recent Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale a transmis, citată de France Presse, că este la latitudinea fiecărui stat membru să ia astfel de decizii. Acum, presa internaţională scrie că şi alte ţări, Canada fiind cap de listă, ar putea impune restricţii similare.

Oficiali din domeniul antitero au avertizat că grupări jihadiste sunt pe cale de a realiza bombe care pot fi plasate în spaţiul prevăzut pentru bateriile aparatelor electronice.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră