Efectele pandemiei asupra sănătății emoționale a copiilor

10 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Efectele pandemiei asupra sănătății emoționale a copiilor

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.

Salvați Copiii România a organizat, în perioada 7 – 10 septembrie, la Bran, jud. Brașov, cea de-a treia ediție a Taberei Sănătății, la care participă 80 de copii din întreaga țară, pentru a lua parte la dezbateri și activități ce au ca scop reducerea impactului pandemiei asupra bunăstării lor mintale și asupra sănătății generale.

Servicii de consiliere

În  doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna iunie.

De asemenea, cercetările recente realizate de Save the Children la nivel internațional evidențiază faptul că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi.

În anul marcat de restricțiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea școlilor și trecerea la educația online, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale, în proporție majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.

Efectele pandemiei asupra sănătății emoționale a copiilor:

  • Cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și anxietatea școlară (dificultățile de readaptare școlară).
  • Diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie și irascibilitate.
  • Imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Tabăra Sănătății

Tabăra Sănătății face parte din proiectul Alegeri Sănătoase, desfășurat cu sprijinul Kaufland România. În activitățile derulate până în prezent, a fost identificată nevoia copiilor de a învăța cum să procedeze atunci când sunt îngrijorați, când le lipsește sprijinul social, când sunt plictisiți sau lipsiți de motivație. Convingerea noastră este că acești copii au nevoie să fie pregătiți să devină „ambasadori ai stării de bine”, întrucât efectele pandemiei asupra balanței emoționale a copiilor ar putea să persiste mult timp după trecerea acesteia.

Pe parcursul celor patru  zile de tabără, copiii vor participa la ateliere menite să îi ajute să exploreze relația cu emoțiile și gândurile care îi copleșesc. Atelierele vor cuprinde teme precum: sănătatea emoțională a copiilor, managementul socio-emoțional în mediul școlar și fenomenul de cyberbullying. Activitățile vor fi desfășurate de experți ai Organizației Salvați Copiii România, împreună cu voluntari facilitatori.

Date despre proiect

Inițiat în 2017, proiectul Alegeri Sănătoase a cuprins până în prezent peste 98.000 de elevi, din toate ciclurile de învățământ, din București și 15 județe.

În vederea formării de comportamente sănătoase și responsabile pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, aceștia au fost implicați în sesiuni interactive de informare pe teme precum: nutriție și mișcare fizică, sănătate emoțională, educație sexuală, comportamente de consum.

Numai în prima parte a anului 2021, au fost informați aproximativ 16.060 de elevi din: București, Iași, Mangalia, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Brașov, Petrila, Reșița, Pitești, Piatra Neamț, Negrești, Târgoviște și Constanța. Sesiunile au fost implementate în 169 de unități de învățământ și au avut ca metode de lucru activități          non-formale, de la egal la egal (peer to peer education). În vederea susținerii activităților informative au fost formați și implicați 256 de voluntari, 582 de cadre didactice și 80 de reprezentanți ai partenerilor locali.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră