Bilanțul negru al COVID-19 în lume: peste 4 milioane de morți

08 Iul 2021 | scris de Istvan Deak
Bilanțul negru al COVID-19 în lume: peste 4 milioane de morți

Pandemia de Covid-19 a provocat peste 4 milioane de decese care au fost înregistrate oficial la nivel mondial, a anunţat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia bilanţul real al pandemiei este „cu siguranţă” mai mare.

„Tocmai am depăşit tragicul prag de 4 milioane de persoane decedate de Covid-19, un număr care, cu siguranţă, este mai mic în raport cu bilanţul real global”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat totodată faptul că "omenirea se află într-un punct periculos al acestei pandemii", care a început din nou să crească în intensitate, impulsionată de noile variante virale mai contagioase, precum şi de ridicarea restricţiilor sanitare.

A fost nevoie de 9 luni pentru ca noul coronavirus să ucidă un milion de persoane, iar de atunci procesul s-a accelerat. Al doilea milion de vieți pierdute a venit după trei luni și jumătate, al treilea milion în trei luni, al patrulea în aproape două luni și jumătate. 

Recent, datorită campaniilor de vaccinare lansate la nivel global, numărul de decese raportate a fost în scădere, comentează The New York Times.

 

Primul caz de Covid-19 a fost detectat în China în decembrie 2019, înainte ca noul coronavirus să se răspândească în lumea întreagă şi să declanşeze cea mai gravă pandemie din ultimii 100 de ani.

Potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza informaţiilor provenite din surse oficiale, publicat miercuri la ora 10:00 GMT, pandemia de Covid-19 provocase până la acea oră cel puţin 3.996.519 de decese în întreaga lume de la sfârşitul lunii decembrie 2019.

Statele Unite ale Americii sunt ţara cel mai grav afectată atât prin prisma numărului de decese, cât şi a numărului de infectări, cu 605.905 de decese, urmată de Brazilia (526.892 de decese), India (404.211 de decese), Mexic (233.958 de decese) şi Peru (193.588 de decese). De altfel, Peru se află pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de morţi de Covid-19 în raport cu populaţia sa, iar pe poziţia a doua se află Ungaria.

Aceste numere, care se bazează pe bilanţurile zilnice publicate de autorităţile naţionale din domeniul sănătăţii, sunt subevaluate la nivel global, afirmă OMS, care consideră că numărul real al deceselor pe plan mondial ar putea fi de două sau chiar de trei ori mai mare.

Potrivit unui bilanţ actualizat publicat miercuri de Universitatea Johns Hopkins, numărul deceselor înregistrate asociate COVID-19 a crescut de la trei la patru milioane în mai puţin de trei luni, relatează dpa.

Circa 185 de milioane de infectări confirmate cu noul coronavirus au fost înregistrate la nivel mondial, potrivit datelor publicate. Cu toate acestea, experţii consideră că există un număr mult mai mare de cazuri de COVID-19 şi decese neînregistrate la nivel global.

Site-ul Universităţii Johns Hopkins este actualizat periodic şi, prin urmare, prezintă cifre mai mari decât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră