De ce unii oameni nu au avut și nu vor avea niciodată Covid?

22 Ian 2022 | scris de M.N.
De ce unii oameni nu au avut și nu vor avea niciodată Covid?

Unii oameni sunt puțini susceptibili decât a se infecta cu coronavirusul mai ales unei combinații de factori specifici. De exemplu, persoane cu grupul de sânge O ar avea un risc mai mic de a fi infectat cu Sars-CoV-2.

Pe măsură ce valoar Omicron continuă să crească, cu înregistrări de infecție în multe țări, de cei unii oameni nu au avut niciodată Covid și nu îl vor face niciodată? Pentru coronavirusul care este la originea pandemiei, ca și pentru alte boli, există factori de risc pentru dezvoltarea bolii dar și factori care reduc riscul. „Există studii epidemiologice în care nu uităm la caracteristicile biologice și morfologice pentru a vedea dacă aceste elemente sunt asociate cu persoane care nu au avut niciodată o infecție”, explică Philippe Amouyel, profesor de sănătate publică din Franța.

Grupa de sânge este unul dintre aceste elemente. Persoanele cu grupa O ar avea un risc mai mic de a fi infectat cu Sars-CoV-2. „În mod incontestabil apare un consens, și anume că oamenii cu grupa O ar avea un risc cu aproximativ 20% mai mic de a contracta virusul, iar cei din grupul A și AB un risc destul de mare”, a raportat Jacques Le Pendu. , director de cercetare la Inserm-Universitatea din Nantes care a întocmit câteva zeci de studii publicate în această direcție de la începutul pandemiei. Grupurile de sânge ar juca, de asemenea, un rol la alte niveluri în vulnerabilitatea la Covid-19, în special cu o rezistență mai bună a grupei O față de severitatea Covid-19.

Răceala, o parte a soluției?

Un alt factor de reducere a riscului de a fi infectat este al eficacității sistemului imunitar care diferă în funcție de persoană. „Oamenii ar putea fi mai rezistenți la Covid din cauza imunității preexistente”, raportează Philippe Amouyel. Un studiu recent condus de cercetătorii de la Imperial College merge într-adevăr în această direcție.

Autorii arată că infecția cu coronavirusurile din grupa A care provoaca o răceală poate conferi imunitate împotriva infecției cu grupa B, cea a Covid-19. „Studiul notează că oamenii care au fost expuse la virusul din grupa A de coronavirusuri nu s-au îmbolnăvit niciodată când au fost expuse la Covid-19”, explică Philippe Amouyel. Cercetătorii au concluzionat în studiul că infecția cu o răceală poate permite organismului să producă celule T capabile să reacționeze mult mai rapid la sars-coV-2.

Aceasta descoperire importantă ar putea sta și la baza unui nou vaccin. Limfocitele T oferă într-adevăr un răspuns mai durabil decât anticorpii și, mai presus de toate, vizează celulele interne Sars-CoV-2, spre deosebire de vaccinurile actuale care atacă proteina spike, proteina care tinde să sufere mutații mai ușor și prin urmare. , care ocolește vaccinul actual. În schimb, „proteinele interne vizate de celule T protectoare pe care le-am identificat suferă mult mai puține mutații și prin urmare, sunt foarte conservate între diferitele coronavirusuri și variantele acestora”, a raportat profesorul Ajit Lalvani, autorul principal al studiului.

Factori genetici

Dacă mai multe studii au demonstrat că genetica joacă un rol puternic în probabilitatea dezvoltării unei forme severe de Covid, este mai dificil de a demonstra acest lucru în ceea ce privește infecția.

„Există multe motive să cred putem fi mai mult sau mai puțin sensibil la infecție, deoarece întâlnire dintre un virus și un receptor (ACE2 la om)”, explică Jean-François Deleuze, directorul Centrului Național de Cercetare în Genomica Umană din Franța. . La nivel genetic, „s-ar putea imagina variații foarte specifice în recunoașterea virusului care ar putea împiedica intrarea acestuia”.

Din nefericire, realizarea unui studiu care să facă lumină asupra acestor specificități ar necesita reunirea unui grup de persoane care nu au fost niciodată infectate pentru a le expune coronavirusului și apoi măsurarea nivelurilor lor de anticorpi pentru a gasi variații genetice. Cu toate acestea, este deja foarte greu de știut astăzi dacă o persoană a fost sau nu infectată cu virusul, vaccinarea conferind anticorpi unei mari majorități a populației și este, de asemenea, greu de imaginat expunerea voluntară a unei populații la Covid-19. Factorul genetic este totuși clar o posibilitate și împreuna cu factorii biologici, fac să existe „oameni care rezistă coronavirusului”, conchide Philippe Amouyel, „chiar dacă acest lucru este foarte greu de detectat”.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră