Covid-19: OMS recomandă ridicarea interdicțiilor de călătorie și a certificatului de vaccinare pentru intrarea în țari

22 Ian 2022 | scris de M.N.
Covid-19: OMS recomandă ridicarea interdicțiilor de călătorie și a certificatului de vaccinare pentru intrarea în țari

Pe măsură ce cazurile de Omicron continuă să crească în întreaga lume, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a pronunțat împotriva interdicțiilor internaționale de călătorie și a vaccinărilor obligatorii pentru a intra în unele țări, invocând ineficacitatea unor astfel de măsuri pentru a stopa răspândirea variantei Omicron.

Australia și Noua Zeelandă sunt acum închise turiștilor. Statele Unite și Finlanda sunt inaccesibile turiștilor nevaccinați.

OMS consideră că punerea în aplicare a interdicțiilor generale de călătorie, precum vaccinarea obligatorie, „nu sunt eficiente în suprimarea răspândirii internaționale”.

În timp ce noul val de pandemie de Covid-19 cauzat de varianta Omicron duce la restricții fără precedent în Europa, inclusiv pentru cei vaccinați așa cum se întâmplă în Italia sau Austria, Comitetul de Urgență al Regulamentului Internațional de Sănătate al OMS a emis anumite recomandări, în special cu privire la călătoriile internaționale.

Se recomandă în special „eliminarea sau relaxarea interdicțiilor de călătorie internaționale, deoarece acestea nu adaugă valoare și continuă să contribuie la stresul economic și social al statelor”, explică Comitetul. In acest sens, OMS consideră că implementarea interdicțiilor generale de călătorie „nu este eficientă în oprirea răspândirii internaționale” și „ar putea descuraja raportarea transparentă și în timp util a variantelor emergente de îngrijorare”.

Organizația Mondială a Sănătății reamintește, de asemenea, că „măsurile de călătorie precum masca, testarea, izolarea/carantina și vaccinarea ar trebui să se bazeze pe evaluări ale riscurilor și să evite să pună povara financiară asupra călătorilor internaționali, în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul Internațional de Sănătate (IHR) ”

Utilizarea altor instrumente în locul certificatului de vaccinare

De exemplu, țări precum Australia sau Noua Zeelandă sunt acum închise turiștilor. Statele Unite și Finlanda sunt inaccesibile turiștilor nevaccinați. În acest sens, OMS a considerat, pentru a doua oară, că obligația de a furniza dovada vaccinării împotriva Covid-19 pentru călătoriile internaționale este excesivă. Comitetul recomandă „să nu se solicite dovada vaccinării împotriva Covid-19 pentru călătoriile internaționale ca singura cale sau condiție pentru călătoriile internaționale, având în vedere accesul global limitat și distribuția inechitabilă a vaccinurilor Covid-19” și invită statele să ia în considerare „o abordare bazată pe riscuri pentru facilitarea călătoriilor internaționale prin ridicarea sau modificarea măsurilor, cum ar fi testarea și/sau cerințele de carantină, după caz, în conformitate cu îndrumările OMS”.

Comitetul, prezidat de profesorul francez Didier Houssin, a modificat și una dintre recomandările sale referitoare la campania de vaccinare din lume. Experții solicită comunității internaționale să se asigure că cel puțin „70% din populația tuturor țărilor este vaccinată până la începutul lunii iulie 2022 și să integreze vaccinarea împotriva COVID-19 în serviciile de sănătate de rutină”.

În acest sens, OMS recomandă țărilor care au atins rate mari de acoperire a vaccinării la populațiile cu risc ridicat să acorde prioritate partajării globale a vaccinurilor înainte de a vaccina copiii și adolescenții sănătoși care au cel mai mic risc de rezultate grave.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră