Coronavirus: de ce paracetamolul trebuie preferat ibuprofenului

14 Mar 2020
Coronavirus: de ce paracetamolul trebuie preferat ibuprofenului Galerie foto (2)

Potrivit ministrului Sănătății din Franta, „administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon, ...) ar putea fi un factor în agravarea infecției” pentru pacienții cu coronavirus, așa cum s-a observat de-a lungul mai multor zile de catre medicii reanimatori, conform informațiilor postului francez Europe1.

1. Prin urmare, este recomandat paracetamolul

Ceea ce este adesea un reflex atunci când suferiți de migrenă sau febră, este acum un obicei care trebuie evitat: ministrul Sănătății Olivier Véran a avertizat sâmbătă împotriva luării ibuprofenului la persoanele infectate cu coronavirus.

”Luarea antiinflamatoarelor (ibuprofen, cortizon ...) ar putea fi un factor în agravarea infecției. În caz de febră, luați paracetamol. Dacă sunteți deja pe medicamente antiinflamatorii sau în caz de îndoială, cereți sfatul medicului dumneavoastră”, a spus el pe Twitter.

Conform informațiilor jurnaliștilor francezi, medicii de la reanimare au constatat de câteva zile că cele mai grave cazuri sunt adesea pacienți care au luat un medicament antiinflamator înainte ca simptomele lor să se agraveze.

Riscul acestei familii de medicamente în mediul infecțios nu este nou.

Într-adevăr, specialiștii și pediatrii nu prescriu utilizarea lor pentru a trata varicela, o boală care este totuși ușoară, dar care uneori s-a transformat într-o infecție generalizată atunci când părinții le-au dat copiilor lor un medicament antiinflamator.

Prin urmare, același lucru se întâmplă și cu coronavirusul deși nu există încă studii pe această temă. Dar instrucțiunile sunt date de autorități: în caz de febră, este mai bine să folositi paracetamol.

Nu mai este disponibil cu autoservire din ianuarie

Ibuprofenul, vândut sub acest nume și diverse denumiri comerciale (precum Advil și Nurofen), este într-adevăr probabil să agraveze infecțiile deja existente, cu complicații posibile.

Din acest motiv, de la mijlocul lunii ianuarie, acesta nu mai este vândut in autoservire în farmaciile din Franța. Este și cazul aspirinei, precum și a paracetamolului (Doliprane, Efferalgan ...) care, atunci când sunt luate în doze prea mari, pot cauza leziuni hepatice grave, uneori fatale, mai scriu jurnaliștii de la Europe1.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră