Un medicament pentru poliatrita reumatoidă va fi folosit în China pentru tratamentul pacienților cu forme severe de Covid-19

04 Mar 2020
Un medicament pentru poliatrita reumatoidă va fi folosit în China pentru tratamentul pacienților cu forme severe de Covid-19

China va folosi medicamentul tocilizumab, deținut de grupul Roche și indicat terapeutic pentru poliartrită reumatoidă, pentru tratamentul pacienților cu forme severe de Covid-19, au anunțat miercuri autoritățile din domeniul Sănătății, citate de 360medical.ro.

Medicamentul tocilizumab (denumire comercială Actemra) este indicat terapeutic pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă, însă autoritățile din China au precizat că poate fi prescris pentru pacienții cu infecție cu coronavirus care prezintă deteriorări severe la nivelul plămânilor și un nivel ridicat al proteinei interleukină 6 (IL-6), care indică inflamații și afecțiuni imunologice.

Noua indicație este cuprinsă în ultimul ghid de tratament publicat miercuri de Comisia Națională de Sănătate din China, citat de Reuters.

Tocilizumab este un anticorp monoclonal umanizat IgG1 anti-receptor uman al interleukinei-6 (IL-6), obţinut prin tehnologie ADN recombinant în celule ovariene de hamster chinezesc (CHO), potrivit rezumatului caracteristicilor produsului (RCP) valabil în Uniunea Europeană.

Totuși, nu există dovezi clinice că medicamentul este eficient la pacienții infectați cu coronavirus și nu este aprobat pentru tratamentul Covid-19. De altfel, în prezent nu există niciun tratament aprobat pentru boala Covid-19 cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2.

Însă medicamentele neaprobate sunt uneori utilizate sau testate în situații de urgență, atunci când autoritățile medicale consideră că tratamentul ar putea ajuta pacienții care nu dispun de opțiuni terapeutice.

Autoritățile din China au demarat un studiu clinic de 3 luni pentru tocilizumab, în care au înrolat 188 de pacienți cu coronavirus, care se se desfășoară în perioada 10 februarie-10 mai, potrivit informațiilor din data de baze privind studiile clinice din China, consultate de Reuters, care a precizat că Roche nu a comentat informația.

La începutul lunii februarie, autoritățile din China au demarat și un studiu clinic privind remdesivir, un medicament experimental neaprobat al grupului Gilead, în care testează eficiența medicamentului în tratamentul infecției provocate de noul coronavirus.

Rezultatele studiului clinic vor fi prezentate în următoarele săptămâni, potrivit unui oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care consideră că remdesivir are cel mai mare potențial în tratamentul Covid-19.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră