Bei apă multă după ce ai făcut efort fizic? Consecințele pot fi fatale

11 Mai 2021 | scris de Istvan Deak
Bei apă multă după ce ai făcut efort fizic? Consecințele pot fi fatale

Să consumăm minimum 2 litri de lichide pe zi, așa sună îndemnul specialiștilor. Da, dar nu în decurs de câteva minute. Apa în exces umflă celulele din corp. Asta nu ar fi o problemă în mod obișnuit, însă o anumită zonă a corpului nu suportă această majorare de volum: creierul.

“2-3 litri de apă pe zi este suficient. Cine bea mai mult, riscă să moară. Consumul excesiv de apă poate duce la umflarea creierului, care ar avea drept urmare convulsii, comă, insuficiență respiratorie și în final deces”, scrie revista germană Focus.

Pentru sportivii neexperimentați, apa în cantități mari se poate transforma în otravă. 5-6 litri de apă în doar câteva ore pot da tot organismul peste cap, iar corpul intră într-un program de austeritate, identic ca în cazul dezhidratării. Rinichii nu mai fac față. Apa în exces ajunge din sânge în celule pentru a echilibra lipsa de sare. Aceste celule își majorează volumul de câteva ori și duc la consecințe fatale.

Consumul excesiv de apă după competiții sportive a provocat deja pierderi de vieți omenești în SUA și America de Sud. Un astfel de caz celebru este cel al lui Jennifer Strange în 2007.

Tânăra de 28 de ani a fost invitată la un post de radio să participe la un concurs de băut apă. A câștigat concursul dotat cu o consolă Nintendo Wii, după ce a băut 8 litri de apă în trei ore. La 5 ore după concurs a decedat.

În 2014 au decedat doi sportivi de 17 ani care practicau fotbal american după ce au băut 15 litri de apă împreună. Verdictul: hiponatremie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră