Ce trebuie să mâncaţi dacă suferiţi de inflamaţii cronice

05 Iul 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Ce trebuie să mâncaţi dacă suferiţi de inflamaţii cronice

Conştientizarea existenţei unei legături între inflamație și boala cronică a dus la o mulțime de diete, suplimente nutritive și programe de stil de viață, multe dintre ele susţinând că oferă noi căi de îmbunătățire a sănătății prin calmarea inflamației, relatează health.harvard.edu.

Deşi cercetătorii descoperă noi complexitati şi capătă noi cunoştinţe despre factorii care provoacă inflamaţiile sau pot ajuta la combaterea acestora, nu există nimic nou despre inflamaţie în sine. 

Inflamația cronică joacă un rol central în unele dintre cele mai provocatoare boli ale timpului nostru, inclusiv artrita reumatoidă, cancerul, bolile de inimă, diabetul, astmul și chiar boala Alzheimer. Tratamentul inflamaţiilor variază de la simpla aspirină şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, disponibile de peste un secol, la medicamente de ultimă generaţie, așa-numitele biologice, care promit tratamente ţintite.

Faceți alegeri alimentare sănătoase

Pe lângă tratament, e bine de ştiut că şi dieta joacă un rol important în inflamația cronică, deoarece bacteriile noastre digestive eliberează substanțe chimice care pot stimula sau suprima inflamația.

Tipurile de bacterii care ne populează intestinele și produsele lor secundare chimice variază în funcție de alimentele pe care le consumăm. Unele alimente încurajează creșterea populațiilor de bacterii care stimulează inflamația, în timp ce altele ajută la dezvoltarea bacteriilor care o suprimă.

Printre alimentele legate de reducerea inflamației și a bolilor cronice se numără:

Fructe şi legume. Majoritatea fructelor și legumelor colorate în mod natural conțin niveluri ridicate de antioxidanți și polifenoli, compuși de protecție găsiți în plante.

Nuci şi seminţe. Conform studiilor de specialitate, consumul de nuci și semințe este asociat cu markeri reduşi ai inflamației și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet.

Băuturi. Polifenolii din cafea și flavonolii din cacao au proprietăți antiinflamatorii. Ceaiul verde este bogat in polifenoli şi antioxidanţi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră