Cum reușesc niște neuroni să compromită dietele de slăbit

23 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Cum reușesc niște neuroni să compromită dietele de slăbit

Un grup anumit de neuroni blochează corpul omului de a consuma mai multă energie atunci când primește mai puține calorii, un fenomen care explică de ce multe diete de slăbit nu-și ating scopul, explică site-ul pourquoidocteur.  

Dietele de slăbit sunt adesea ineficente, deoarece corpul nostru funcționează ca un termostat. El asociază cantitatea de calorii pe care o folosim cu ceea e mâncăm, spune doctorul Clemence Blouet, cercetător, specialist în metabolism la Universitatea Cambridge. Specialistul a fost interesat de mecanismele cerebrale care intră în acțiune atunci când suntem privați de hrană.

Știm că reglarea acestui termostat caloric este patronată de creier, dar modul în care el modulează consumul caloric la cantitatea de hrană ingurgitată este necunoscută, spund dr. Blouet.

Pentru aceasta dr. Blouet a testat un grup de neuroni (AGRP) situați în hipotalamus, zona centrală a creierului. Acești neuroni sunt asociați cu sațietatea: activați, ei provoacă apetitutul; dezactivați, ei pot să provoace chiar anorexie. 

Acești neuroni au fost activații și dezactivați la rozătoare. Astel, dr. Blouet a descoperit că acești neuroni sunt cheia. Când rozătoarele erau înfometate, activarea neuronilor reduce consumul de grăsimi, chiar în condiții de efort fizic intens. Când rozătoarele au beneficiat de un exces de hrană, indiferent de alimente, chiar la  simpla lor vedere sau expuți lamirosul acesteia, efectul se anulează. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră