Fostul consilier şef al premierului britanic acuză Guvernul de erori dezastruoase în perioada pandemiei de coronavirus

26 Mai 2021 | scris de A.V.
Fostul consilier şef al premierului britanic acuză Guvernul de erori dezastruoase în perioada pandemiei de coronavirus

Fostul consilier şef al premierului britanic Boris Johnson, Dominic Cummings, a spus parlamentarilor că au fost pierdute vieţi inutil, din cauza eşecurilor guvernului în perioada pandemiei de coronavirus.

Cummings a afirmat că oficialii au fost dezastruos de departe de ceea ce s-ar fi aşteptat publicul în cazul unei crize, ilustrând o imagine de haos. El a fost în special critic la adresa ministrului Sănătăţii, Matt Hancock. „Au existat numeroşi oameni sclipitori, în majoritate la nivel de debutant sau intermediar, care au fost dezamăgiţi de conducere. Cred că secretarul de stat pentru sănătate ar fi trebuit demis pentru cel puţin 15-20 de motive, printre care faptul că a minţit pe toată lumea în multiple ocazii, în toate întrunirile”, a declarat Cummings.

El a afirmat că planul iniţial a fost acela de a permite virusului să se răspândească neverificat.

Premierul britanic Boris Johnson a spus la început despre epidemia de coronavirus că este "noua gripă porcină", a afirmat miercuri fostul său consilier-şef.

"În februarie (2020 - n.r.), prim-ministrul considera că este vorba doar de o poveste de speriat, a spus că este noua gripă porcină", a declarat Cummings. Potrivit acestuia, Boris Johnson chiar s-a oferit să fie injectat la televizor cu noul coronavirus pentru a demonstra că nu e nimic serios.

Guvernul "nu făcea deloc pregătiri de război (împotriva COVID-19) în februarie 2020, mulţi fiind practic plecaţi la schi", a conchis fostul consilier, acuzând totodată executivul că a reacţionat prea încet la criză şi prezentând scuze familiilor celor care "au murit în mod nenecesar".

Fostul consilier, care a demisionat în noiembrie anul trecut, devenind unul din cei mai vocali critici ai fostului său şef, a denunţat înainte de apariţia sa în faţa comisiei parlamentare şi faptul că guvernul britanic nu a impus un nou lockdown în septembrie, în pofida creşterii numărului de cazuri.

Miercuri dimineaţa, înainte de audierea lui Cummings, ministrul transporturilor Grant Shapps a respins aceste critici, declarând pentru BBC că "au mai fost chiar două lockdown-uri, în noiembrie şi în ianuarie", şi că preferă să-i lase pe "alţii să decidă dacă martorul este de încredere".

Boris Johnson a afirmat că nu acceptă acuzaţiile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră