De ce nu dăm niciodată, niciodată ciocolată câinelui

10 Ian 2018 | scris de Magda Marincovici
De ce nu dăm niciodată, niciodată ciocolată câinelui

Niciodată, niciodată, nu dăm ciocolată câinilor. Toți proprietarii de câini știu sau ar trebui să știe acest amănunt. De ce?

American Chemical Society – o asociație americană specializată în domeniul chimiei – explică de ce ciocolata este un aliment care afectează sănătatea acestui patruped de companie. Vinovată este o substanță naturală prezentă în cacao: teobromina. Ca și cafeina, teobromina acționează asupra creierului. Ea blochează receptorii adenozinei, numită și molecula oboselii, o substanță chimică prezentă în toate celulele, care funcționează în creier ca un neurotransmițător inhibitor. În plus, teobromina mărește ritmul cardiac, ceea ce reduce oxigenarea mușchilor și tensiunea arterială.

Delicioasa ciocolată este asociată cu un plus de energie, cu îndepărtarea oboselii. Dar nu pentru câini, din cauza teobrominei metabolizate în organism.

Deoarece la câine, comparativ cu omul, efectele acestei substanțe se prelungesc mai mult timp, ceea ce le pune în pericol sistemul nervos central. Și pericolul este și mai mare dacă vorbim despre ciocolată neagră, care este mai bogată în teobromină.

American Chemical Society insistă asupra faptului că pericolul este cu atât mai mare cu cât câinele este mai mic.

În cazul pisicilor, riscurile sunt aproape inexistente, mai ales că, în general, ele sunt mai puțin atrase de dulciuri.

Dacă totuși câinele dumneavoastră a ronțăit ciocolată, primele simptome declanșate de teobromină apar după aproximativ șase ore, ca în cazul unei substanțe otrăvitoare. Câinele are diaree, febră, vărsături, tulburări de ritm cardiac și trebuie consultat de urgență de medicul veterinar.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră