Cu câinele sau pisica în pat. E bine sau rău?

19 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Cu câinele sau pisica în pat. E bine sau rău?


Sunt două grupe de proprietari de animale: care lasă patrupedul să doarmă alături de ei și care resping categoric acest obicei. La prima vedere, pisicile și câinii nu par reprezinte o soluție bună pentru proprietarii lor care împart patul cu aceștia. Sunt proprietari care susțin că au un somn agitat pentru că animalul de companie sforăie, toarce, geme și nu are nici o problemă să pună stăpânire pe pat.

Totuși, aceste animale au capacitatea de a avea efecte pozitive asupra calității somnului proprietarilor lor. Este concluzia studiului efectuat de cercetătorii de la clinica Mayo, publicat în revista cu uz intern Mayo Clinical Proceedings.

Potrivit acestui studiu, doar 20% dintre proprietarii de animale susțin că sunt deranjați de comportamentul animalului de companie atunci când acesta este în dormitor. Peste 40% susțin că au un somn liniștit atunci când pisica sau câinele doarme alături de ei.

Prezența animalului – spun aceștia – le oferă un climat de destindere, de protecție, că le influențează în mod pozitiv starea generală. Totuși, autorii studiului nu recomandă să absolutizăm concluziile, în sensul că, acum, nu înseamnă că toți ar trebui să luăm în pat un patruped în speranța unui somn perfect. Ei sublinază că nu trebuie ignorat că, în unele cazuri, acest obicei poate fi asociat cu declanșarea unor alergii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră