Ciocolata: Albă şi cu lapte, mai dulce, neagră, bogată în antioxidanţi, magneziu, fibre, dar mai săracă în zahăr

28 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Ciocolata: Albă şi cu lapte, mai dulce, neagră, bogată în antioxidanţi, magneziu, fibre, dar mai săracă în zahăr

De ce
Ciocolata de bună calitate este un bun stimulent cerebral, deoarece conţine flavonoide, substanţe care stopează declinul cognitiv. Aceste substanţe naturale se găsesc în bobul de cacao. Prin tehnici de imagistică s-a demonstrat că persoanele care consumă cantităţi rezonabile de ciocolată neagră beneficiază de o creştere sensibilă a volumului de sânge exact în acea zonă a creierului care asigură buna derulare a proceselor de memorare.
Un pătrăţel de ciocolată zilnic este un aliat pentru inimă. Datorită antioxidanţilor valoroşi existenţi în cacao, ciocolata poate preveni, în mod plăcut, bolile cardiovasculare. Flavonoidele sunt antioxidanţi puternici, care cumulează efecte antiinflamatoare şi antitrombice, care luptă contra hipertensiunii arteriale. Cu condiţia ca să nu facem exces de cicolată, să fie neagră şi cu minimum 70% cacao.
Da, ciocolata, graţie compoziţiei complexe, are efecte pozitive asupra stării psihice: poate îmbunătăţi starea de spirit, să reducă intensitatea stărilor anxioase, de apăsare, de teamă. Totuşi, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota (SUA) avertizează asupra riscului la care se expun unele persoane predispuse la asemenea stări de a ingera cantităţi mari de ciocolată, ceea ce le poate afecta în alt mod starea de sănătate.

Produs-etalon
Cacaoa, ingredientul principal din ciocolata neagră, este sursa principală de antioxidanţi din familia polifenolilor, cunoscuţi pentru lupta lor eficientă contra îmbătrânirii premature a celulelor. „Ciocolata de bună calitate, din pulbere de cacao este produsul-etalon. Pentru că în bobul de cacao există o amină care are efecte pozitive asupra creierului, minerale, antioxidanţi în cantitate foarte mare. Aşadar, recomand ciocolata de calitate superioară. Iar în această perioadă, având în vedere că multe cadouri oferite copiilor înseamnă multă, multă ciocolată, îi îndemn pe părinţi să consulte etichetele şi să evite ciocolata care are conţinut preponderent de ulei de palmier şi ulei de cocos. Aceasta nu mai este ciocolată, ci un produs obţinut din grăsime vegetală, care şi-a pierdut valoarea nutritivă. Untul de cacao, pulberea de cacao sunt nişte nutrienţi superiori, care poate fi consumaţi zilnic, dar în cantitate mică (2-3 cubuleţe). Ciocolata poate fi o gustare excelentă şi un produs care generează o stare de bine”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Care
Fiecare tip de ciocolată are o compoziţie nutriţională diferită şi, deci, un impact potenţial, diferit asupra sănătăţii. Ciocolata albă nu conţine cacao, dar este fabricată exclusiv din unt de cacao, lapte, zahăr şi uneori cu adaos de arome. Ciocolata cu lapte trebuie să conţină materie uscată (respectiv, ceea ce rămâne după evaporarea apei prin încălzire) cel puţin 25% din compuşii uscaţi de cacao. Este mai puţin grasă comparativ cu ciocolata neagră, dar este mai dulce. Ciocolata neagră trebuie să conţină cel puţin 35% compuşi uscaţi de cacao şi cel puţin 18% unt de cacao şi 14% compuşi uscaţi degresaţi de cacao. Astfel, ciocolata albă şi ciocolata cu lapte conţin o cantitate dublă de zahăr comparativ cu ciocolata neagră. În schimb, ciocolata neagră conţine mai multe lipide comparativ cu celelalte tipuri de ciocolată. În plus, varinta neagră, este singura considerată bogată în fibre (100 de grame de ciocolată conţine 12,7 grame de fibre) şi în magneziu, element implicat în procesele metabolice şi de reparare a ADN-ului.

Când
Cel mai indicat moment este după masa de prânz. În locul unei bucăţi de zahăr, la ceaşca de cafea puteţi folosi unul-două pătrăţele de ciocolată neagră.
Dacă o înghiţim fulgerător, nemestecată cum se întâmplă, de regulă, în cazul gurmanzilor, cu siguranţă gustu dispare rapid şi apare nevoia de a mai lua un pătrăţel, şi încă unul... Ceea ce deschide poarta unui sentiment neplăcut, de culpabilizare ...
Există un mod de folosire inclusiv în cazul acestui aliment delicat. Cicolata trebuie ţinută într-un loc uscat, la lumină, la o temperatură între 20 şi 25 de grade Clesius. Pătratul de ciocolată pe care intenţionăm să-l savurăm trebuie să aibă aproximativ 10 grame. Înainte de a vă răsfăţa cerul gurii, admiraţi ciocolata, căutaţi şi descoperiţi aromele cu are a fost înnobilată. Apoi, savuraţi-o, lăsând-o să se topească îndelung în gură, deoarece aşa veţi descoperi încet-încet savoarea ei specială. Nu întâmplător, specialiştii au făcut în acest sens o paralelă cu degustarea vinului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră