O invenție care ar putea salva milioane de persoane suferinde de boli cardiovasculare

28 Iul 2018 | scris de Magda Marincovici
O invenție care ar putea salva milioane de persoane suferinde de boli cardiovasculare

Ateromul se definește ca fiind un depozit lipidic format pe suprafața internă a peretelui arterelor.

Acesta se prezintă sub forma unei plăci de culoare galbenă, de diferite dimensiuni: de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru. În timp, din cauza acumulării și îngroșării, depozitul format va afecta circulația sângelui.

Dacă nu este eliminat, acest depozit poate provoca obturarea și blocarea circulației sângelui. Plăcile de aterom sunt considerate principala cauză a bolilor cardiovasculare, care la rândul lor reprezintă o problemă de sănătate publică, scrie site-ul Gentside.decouverte.

În prezent, tratamentele au mai mult scop preventiv, în sensul evitării formării plăcilor de aterom.

În acest sens, medicii subliniază importanța adoptării unui stil de viață echilibrat: evitarea fumatului, a consumului de alimente bogate în lipoproteine, pentru reducerea nivelului colesterolului rău (LDL).

Totuși, când s-a format un aterom de dimensiuni ce nu pot fi neglijate, este necesar să se intervină prompt pentru a reduce riscurile.

Depozitul poate nu numai să obtureze artera și să afecteze circulația sângelui, dar este posibil ca placa de aterom să se desprindă, provocând ruptura endoteliumului, țesutul canalului sanguin.

Formarea unei breșe duce inevitabil la declanșarea procesului natural de divizare a plachetelor. Așa apar cheagurile de sânge care pot, în scurt timp, să blocheze artera și să provoace accidentul vascular cerebral.

Acestea sunt motive pentru care ateroscleroza reprezintă o urgență medicală. În aceste cazuri, în prezent, se face angioplastie sau o ablație chirurgicală.

Tratament curativ

O echipă de cercetători ruși au pus la punct un nou tip de tratament curativ. Este vorba despre un dispozitiv care se infiltrează în artere.

Dispozitivul este sub forma unei mici mașini, care e capabilă să se infiltreze la nivelul arterelor pentru a acționa asupra plăcii lipidice. Se fixează și distruge depozitul fără a afecta țesutul din jur.

Pentru a evita formarea cheagurilor, dispozitivul aspiră și evacuează reziduurile rezultate în câteva minute. Potrivit inventatorilor ruși, mișcările dispozitivului pot fi controlate de medici prin camere video de mici dimensiuni.

Sunt speranțe ca acest dispozitiv să devină un instrument care ar putea să rezolve aceste probleme grave fără ca pacientul să mai fie supus unor intervenții chirurgicale dificile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 17,5 milioane de decese sunt consecința bolilor cardiovasculare, adică 31% din totalul deceselor la nivel global.

Dintre acestea, 7,4 milioane de decese sunt provocaate de o boală cardiacă a coronarelor și 6,7 milioane, de accidentul vascular cerebral.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră