Apneea în somn dublează riscul de moarte subită

18 Aug 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Apneea în somn dublează riscul de moarte subită

Starea – în care căile respiratorii ale unei persoane este blocată în mod repetat în timpul somnului, provocând pauze în respirație – poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene și insuficiență cardiacă congestivă, arată noi cercetări. Dar poate cel mai îngrijorător rezultat este faptul că apneea în somn poate dubla riscul de moarte subită.

Apneea în somn este adesea subdiagnosticată, dar este din ce în ce mai frecventă și a devenit o preocupare în creștere a sănătății publice din lumea întreagă.

„Acest [studiu] se adaugă numărului tot mai mare de dovezi care evidențiază importanța screening-ului, diagnosticului și tratamentului apneei de somn”, a spus dr. Kannan Ramar, președintele Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM), citată de 360medical.ro.

O echipă de la Universitatea Pennsylvania State a analizat 22 de studii care au inclus peste 42.000 de pacienți din întreaga lume. Analiza lor a dezvăluit că persoanele cu apnee obstructivă în somn au avut un risc mai mare de a muri brusc și riscul a crescut pe măsură ce pacienții erau în vârstă.

,,Cercetările noastre arată că această afecțiune poate pune viața în pericol”, a declarat cercetătorul principal Anna Ssentongo, profesor și epidemiolog la Pennsylvania State.

Scăderile repetate ale respirației în apneea de somn întrerup alimentarea cu oxigen a celulelor, ceea ce poate duce la un dezechilibru al antioxidanților din organism. Acest dezechilibru dăunează celulelor și poate accelera procesul de îmbătrânire, ducând la multe probleme de sănătate, au spus cercetătorii.

Autorii studiului au declarat că descoperirile subliniază urgența tratamentului apneei de somn. Presiunea continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) este tratamentul standard pentru apneea moderată până la severă, conform AASM. CPAP oferă un flux constant de aer sub presiune printr-o mască purtată în timpul somnului. Fluxul de aer menține căile respiratorii deschise, prevenind pauzele în respirație în timp ce restabilește nivelurile normale de oxigen.

Alte opțiuni includ aparate orale destinate menținerii căilor respiratorii deschise și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului de pe palatul moale, uvula, amigdalele, adenoidele.

Pierderea în greutate pentru mulți oameni cu apnee în somn, reprezintă un beneficiu, la fel ca și somnul. În general, benzile nazale fără prescripție medicală, dilatatoarele nazale interne reduc sforăitul, dar AASM spune că nu există dovezi că acestea ajută la tratarea apneei de somn.

Dr. Tetyana Kendzerska, profesor de medicină la divizia de respirologie de la Universitatea din Ottawa, Canada, a menționat că acesta nu este primul studiu care a găsit o legătură între apneea în somn și moartea timpurie.

Ea a menționat că apneea poate crește riscul de moarte subită în mai multe moduri, inclusiv deficiența continuă în aprovizionarea cu oxigen a țesuturilor; fragmentarea somnului; inflamaţie; și activarea cronică a sistemului nervos.

Kendzerska, care nu a fost implicată în studiu, a spus că s-ar putea presupune că tratarea apneei ar reduce riscul de moarte subită, dar poate că nu este cazul. Ea a menționat că un raport preliminar al Agenției SUA pentru Cercetare și Calitate în domeniul Sănătății a sugerat că există puține dovezi că CPAP scade riscul de deces, accident vascular cerebral, atac de cord sau alte probleme cardiace.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră