Antioxidanți contra cancerului pulmonar!

11 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Antioxidanți contra cancerului pulmonar!

Un studiu epidemiologic, realizat de Institutul național pentru cercetare științifică (INRS) din Franța, sugerează că vitamina C și carotenoidele din alimentație au un efect protector contra cancerului pulmonar, transmite site-ul destinationsante.

Autorii au constatat, de asemenea, că acidul ascorbic reduce riscul de cancer pulmonar în cazul fumătorilor în timp ce beta-carotenul și licopenul joacă același rol în cazul acestor persoane. Realizat pe baza datelor unui studiu caz-martor asupra cancerului pulmonar, acest studiu arată că aportul semnificativ de beta-caroten, afpha-caroten, beta-criptoxantină, licopen și de vitamina C ar fi asociat cu reducerea riscului de carcinom epidermoid, în timp ce aportul de beta-caroten și alpha-caroten ar diminua riscul de adenocarcinom. Aportul mediu și ridicat de beta-criptoxantină și licopen ar reduce riscul de carcinom cu celule mici.

Cercetătorii subliniază efectul protector al vitaminei contra cancerului pulmonar la femei care n-au fumat niciodată, dar și faptul că diminuează acest risc și la marii fumători.

În urma acestui studiu, este ușor de imaginat că fumătorii vor spune că nu mai este cazul să renunțe la acest viciu întrucât este suficient să mănânce mulți morcovi. Greșeală! Deocamdată este o etapă și nu sunt date statistice privitor la efectele benefice  ale anioxidanților în lupta contra bolilor provocate de tabagism, astfel încât nu se poate trage o concluzie definitivă. Trebuie subliniat că tabagismul este factorul primordial în apariția cancerului pulmonar, una dintre principalele cauze de deces, în toată lumea.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră