Un pachet de țigări zilnic. Rezultatul: 150 de mutații cancerigene la nivelul plămânilor!

05 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Un pachet de țigări zilnic. Rezultatul: 150 de mutații cancerigene la nivelul plămânilor!


Cercetătorii au identificat o serie de mecanisme prin care tabagismul acționează asupra ADN-ului, analizând și comparând tumorile. Studiul, publicat joi în revista americană Science, determină cu precizie, în premieră, efectele genetice devastatoare ale țigării la nivelul plămânilor, dar și în organele care nu sunt direct expuse fumatului.

Studiile epidemiologice arată că tabagismul este răspunzător de cel puțin 17 forme de cancer, dar până acum nu era complet cunoscut modul în care țigara provoacă apariția tumorilor, precizează cercetătorii de la institutul britanic Wellcome Trust Sanger și de la Los Alamos National Laboratory din SUA.

Țigara conține peste 7.000 de substanțe chimice diferite, dintre care 70 sunt cunoscute ca fiind cancerigene, avertizează cercetătorii, autorii studiului..

Acest studiu oferă noi elemente privitoare la diferitele mecanisme prin care tutunul declanșează cancerul, precizează Ludmil Alexandrov de la Los National Laboratory, unul din principalii co-autori ai studiului.

Până acum aveam un număr mare de informații epidemiologice, care stabileau legătura dintre tutun și cancer. Totuși, nu puteam determina numărul modificărilor moleculare în ADN, ca urmare a tabagismului, mai spune Ludmil Alexandrov.

În premieră, acest studiu s-a axat pe efectul tabagismului asupra ADN-ului. Pentru aceasta au fost analizate peste 5.000 de tumori, comparând cancerele fumătorilor cu tumorile similare depistate la persoanele care nu au fumat niciodată.

6 milioane de decese anual
În privința celorlalte organe, cercetătorii au stabilit că un pachet de țigări fumate zilnic provoacă, în medie, 97 de mutații suplimentare, anual, la nivelul ADN-ului laringelui, 39, la nivelul faringelui, 23, la nivelul gurii, 18, la nivelul vezicii și 6, la nivelul ficatului.

Studiul asupra ADN-ului tumorilor maligne ar putea să contribuie la progresul cercetărilor și prevenirea mai eficientă a multor forme de cancer, potrivit profesorului Mike Stratton de la Wellcome Trust Sanger Institute.

Tabagismul, factor de risc considerat total evitabil, este responsabil pentru cel puțin 6 milioane de decese anual, la nivel global. Dacă tendințele actuale se vor menține, este posibil ca peste un miliard de decese să fie înregistrate în secolul XXI, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră