Administrarea tratamentului pentru hipertensiune înainte de culcare scade riscul de incidente cardiovasculare și de deces

23 Oct 2019
Administrarea tratamentului pentru hipertensiune înainte de culcare scade riscul de incidente cardiovasculare și de deces

Persoanele cu hipertensiune arterială, care își iau toate medicamentele antihipertensive cu o oră înainte de culcare, au tensiunea arterială controlată mai bine și un risc semnificativ mai mic de deces sau de boli cauzate de probleme cu inima sau cu vasele de sânge, în comparație cu cei care iau medicamentele dimineața , potrivit noilor cercetări realizate de Societatea Europenă de Cardiologie.

Studiul de cronicoterapie ”Hygia” este cea mai mare cercetare de acest fel realizată până acum pentru a investiga efectul perioadei din zi în care oamenii își iau medicația antihipertensivă, concluziile sale fiind publicate în ”European Heart Journal”.

Cercetarea a analizat 19.084 de pacienți care și-au luat pastilele la trezire sau la culcare și i-au urmărit pe aceștia pentru cea mai lungă perioadă de timp – în medie mai mult de șase ani – timp în care tensiunea arterială a pacienților a fost verificată timp de 48 de ore după administrarea medicației.

Cercetătorii au descoperit că pacienții care și-au luat medicamentele înainte de culcare aveau un risc cu 45% mai mic de a muri sau suferi de atacuri de cord, infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau de incidente care să necesite o revascularizare coronariană, comparativ cu pacienții care și-au luat medicația dimineața la trezire.

Cercetătorii și-au ajustat analizele pentru a ține cont de factorii care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi vârsta, sexul, diabetul de tip 2, bolile renale, fumatul și nivelul colesterolului.

Când au analizat rezultatele individuale, au descoperit că riscul de deces din cauza problemelor cu inima sau cu vasele de sânge a fost redus cu 66%, iar riscul de infarct miocardic a fost redus cu 44%, în timp ce cel pentru o revascularizare coronariană cu 40%, pentru insuficiența cardiacă cu 42% și pentru accident vascular cerebral cu 49%.

Între 2008 și 2018, 10.614 bărbați și 8.470 de femei de origine spaniolă, caucaziane, în vârstă de 18 ani sau peste, care au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială prin monitorizarea tensiunii arteriale ambulatorii, au fost recrutate în acest studiu și au fost nevoiți să respecte o rutină de activitate pe zi și de somn pe timp de noapte, ceea ce înseamnă că nu este posibil să se spună dacă rezultatele studiului se aplică persoanelor care lucrează ture de noapte.

Medicii au luat tensiunea arterială a pacienților atunci când s-au alăturat studiului și la fiecare vizită ulterioară a clinicii. Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale pe o perioadă de 48 de ore a avut loc după fiecare vizită la clinică și cel puțin o dată pe an.

Pe parcursul unei unei perioade de urmărire în medie de 6,3 ani , 1752 de pacienți au murit din cauza unor probleme cardiace sau ale vaselor de sânge sau au făcut infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau au necesitat o revascularizare coronariană.

Datele obținute din monitorizarea tensiunii arteriale ambulatorii au arătat că pacienții care și-au luat medicamentele la culcare au avut presiunea arterială medie semnificativ mai mică atât noaptea, cât și în timpul zilei, iar tensiunea arterială a scăzut mai mult noaptea, în comparație cu pacienții care și-au luat medicația la trezire.

O scădere progresivă a tensiunii arteriale sistolice în timpul nopții în perioada de urmărire a fost cel mai semnificativ predictor al unui risc redus de boli cardiovasculare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră