Ziua în care cerul n-a mai primit avioanele Boeing 737 MAX 8. Cum a făcut cale-ntoarsă un avion Turkish Airlines

12 Mar 2019 | scris de M.C.
Ziua în care cerul n-a mai primit avioanele Boeing 737 MAX 8. Cum a făcut cale-ntoarsă un avion Turkish Airlines Galerie foto (3)

Catastrofa aviatică de duminică, în urma căreia 157 de oameni și-au pierdut viața, a provocat un val de măsuri de precauție în rândul statelor sau al companiilor aeriene de pe întreg mapamondul, care vizează modelul de avion Boeing 737 MAX 8. De ce acest model? Pentru că acest tip de avion a fost la originea tragediei. Și pentru că este a doua tragedie aviatică în mai puțin de șase luni care implică acest model de aeronavă.

Au fost suspendate toate zborurile cu avioane model Boeing 737-8 MAX şi 737-9 MAX în afară şi interiorul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Agenţiei Europene de Siguranţă a Aviaţiei (EASA).

În plus, şi compania aeriană Turkish Airlines a suspendat toate zborurile care urmau a fi efectuate cu modelul Boeing 737 MAX 8, relatează Reuters.

Aproximativ 40% din întreaga flotă globală compusă din acest model de avion este reţinută la sol, după prăbușirea avionului companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de oameni la bord.

Postul american de televiziune CNN prezintă povestea pasagerei Sara Tor, care aștepta zborul de la Istanbul la Birmingham, Marea Britanie, când a auzit că se anunță schimbarea avionului cu un Boeing 737 MAX 8.

”Când am văzut că este vorba despre un avion nou am fost terifiată”, a declarat aceasta. Totuși, s-a îmbarcat în avionul companiei Turkish Airlines, zborul 1969, cu o durată de patru ore.

După două ore de zbor, observat ceva ciudat. ”Nu ne-au spus-o direct, dar am observat că ceva se petrece. Pe harta care ne apărea pe ecranele instalate în scaune se vedea că avionul face cale întoarsă”, a mai spus aceasta.

Pilotul a anunțat atunci că treubie să se întoarcă la Istanbul, pentru că spațiul aerian al Marii Britanii este închis, invocând condiții meteo nefavorabile. Numai că în jurul acelei ore Autoritatea Aviatică din Marea Britanie a închis spațiul aerian pentru toate avioanele de tip Boeing 737 MAX.

Avionul a făcut cale întoarsă și a aterizat după două ore pe același aeroport de unde decolase.

Tor a declarat că Turkish Airlines i-a informat pe pasageri că vor fi transferați către un zbor operat miercuri dimineață.

Iată LISTA ACTUALIZATĂ a ţărilor, organizațiilor şi a companiilor care au suspendat activitatea aeriană a acestui tip de aeronavă:

Uniunea Europeană
China
Singapore
Australia
Malaezia
Indonezia
Germania
Oman                                                                                                                                                                                                                                      India
Norwegian Air 
Turkish Airlines

Postul de televiziune CNN are o secțiune specială de LIVE TEXT pe tema suspendării acestor zboruri. Toate știrile din întreaga lume pe această temă sunt prezentate în timp real și pot fi consultate AICI.

Actualizare, 12 martie ora 21:35: Zborul flydubai FZ1795 Dubai – București care este operat în această seară cu Boeing 737 MAX 9 (A6-FNC) va ateriza la București însă se va întoarce la Dubai fără pasageri. Începând de mâine zborurile flyDubai către București vor fi operate cu Boeing 737-800NG. De asemenea, Serbia, Kuwait, India și Emiratele Arabe, dar și flyDubai, au decis să interzică zborurile operate cu Boeing 737 MAX în spațiul lor aerian, scrie boardingpass.ro. Conform EASA – European Aviation Safety Agency, în spațiul aerian european vor fi interzise toate aeronavele MAX 8 și MAX 9 începând cu ora 19:00UTC (21:00 ora locală), rămâne de văzut dacă zborul flyDubai se va întoarce la Dubai sau va fi redirecționat către alt aeroport din regiune. 

UPDATE

Canalul CNN precizează că, pentru moment, SUA și Canada sunt singurele țări care dețin o flotă substanțială de aparate Boeing 737 MAX 8 care nu au luat încă decizia de a le suspenda zborurile.

Autoritatea Aeronautică indiană a anunțat că suspendă zborurile acestui tip de aeronavă, potrivit unui tweet al Ministerului Aviației Civile, scrie CNN.

UPDATE

Zborul flydubai FZ1795, de la Dubai, cu destinația București, operat cu un aparat de tip Boeing 737 MAX 9, a aterizat marți seară la București, după intrarea în vigoare a interdicției pentru avioanele de tip Boeing 737 MAX 8 și 9, impusă pentru toate statele Uniunii Europene.

Aparatul se va întoarce în Dubai fără pasageri la bord (ferry flight). Zborul retur FZ1796 a fost anulat, iar pasagerii au fost duși la un hotel din București, pentru a-și petrece noaptea, scrie aeronews.ro

Începând de miercuri, flydubai va zbura la București cu Boeing-uri 737-800NG.

CITIȚI ȘI: Avioanele Boeing Max 8 rămân la sol. DECIZIA care vizează și România

Alte stiri din Externe

Ultima oră